piatok, 19 apríla, 2024
11.8 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO, SaS, KDH k voľbám do VÚC: Šanca na zmenu je veľmi...

OĽANO, SaS, KDH k voľbám do VÚC: Šanca na zmenu je veľmi blízko

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

Podľa líderky hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) Veroniky Remišovej vo všetkých krajoch, s výnimkou Banskej Bystrice, zatiaľ s veľmi tesným náskokom vedú župani, ktorí kandidujú za Smer alebo sú so Smerom prepojení. „Vidíme však, že súčasní župani, ktorí sú na svojich postoch už dvanásť alebo osem rokov, nemajú výsledky. Regionálne rozdiely sa zväčšujú, na  Slovensku patria medzi najväčšie zo všetkých vyspelých krajín sveta. O cestách, ktoré pripomínajú tankondróm, škoda hovoriť,“ povedala Remišová a pokračovala: „Treba zlepšiť zdravotnú starostlivosť, napríklad v nemocnici v Čadci dvanásť rokov nie je magnetická rezonancia a ťažko chorí ľudia cestujú desiatky kilometrov do iných nemocníc. Chýba dostupná zdravotná starostlivosť a špecialisti,“ uviedla Remišová, podľa ktorej kolabuje aj dlhodobá starostlivosť  o starých ľudí.

„Kraje musia riadiť ľudia s novými nápadmi, novou energiou, ktorí  prinesú zmenu k lepšiemu. Vyzývam ľudí, ktorým záleží na ich kraji, aby išli voliť, zmena je blízko. V Žilinskom kraji delí Eriku Jurinovú od víťazstva zopár hlasov. Podobne je to aj v Trnavskom kraji a v ďalších krajoch. Kraje sa dajú spravovať lepšie, čestne a bez korupcie, no musíte prísť voliť,“povedala Remišová a dodala, že každé voľby sú príležitosťou na zmenu k lepšiemu a práve teraz je zmena veľmi blízko.

Podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka sú kandidáti koalície SaS, OĽANO, KDH a ďalších stredopravých strán vo všetkých krajoch jedinou vážnou alternatívou zmeny na súčasnom županskom poste. „Vyzývam občanov, ktorí preferujú zmenu, aby nevolili tých, ktorí nemajú žiadnu šancu vyhrať. Aby vaše hlasy neprepadli. Nevoľte kandidátov, o ktorých nikto doteraz nepočul ani tých s marginálnou podporou. Snažili sa počas kampane, ale jednoducho sa nepresadili. A ich hlasy môžu a budú chýbať tým, ktorí majú za sebou silnú koalíciu stredopravých strán, program i morálny kredit. Aj to jedno či dve percentá môžu v tejto jednokolovej voľbe pomôcť dosiahnuť vytúženú zmenu,“ povedal Galko a pokračoval: „Ak chcete, aby vo vašom kraji aroganciu moci, frustrujúcu beznádej, stagnáciu a úpadok vystriedala reformná a pokroková nádej, použite zdravý rozum. Voľte kandidátov s najväčším politickým výtlakom, čestných kandidátov so slušným životným príbehom, kandidátov, za ktorými stoji kvalitný odborný tím – a to sú kandidáti širokej demokratickej pravicovej a protikorupčnej koalície. Ak chcete v našich ťažko skúšaných regiónoch strane Smer-SD povedať jasné NIE, treba voliť kandidátov, ktorí jediní majú šancu vymeniť smeráckych županov a poslancov,“ doplnil Galko.

Podľa Alojza Hlinu je kľúčom k dobrému výsledku vo voľbách samotná účasť, ktorá býva práve vo voľbách do VÚC nízka. „V niektorých krajoch je zmena veľmi blízko. Niekde vládnu súčasní župani už šestnásť rokov. Ak by sa im podarilo vyhrať aj teraz, bolo by to spolu viac ako dvadsať rokov. Tak dlho nevládli ani faraóni v Egypte,“ povedal Hlina, podľa ktorého každý, kto aspoň minimálne rozumie riadeniu vie, že človek nevládze tak dlho vládnuť.

Hlina sa tiež vyjadril, že si váži aj ambicióznych kandidátov, ktorí sa však ani len neobjavujú v prieskumoch. „Chcel by som poprosiť takýchto kandidátov, ktorí sa vyskytujú v každom kraji, aby svoje rozhodnutie kandidovať prehodnotili. Pre niektorých totiž môže byť bolestivé keď sa ráno zobudia a zistia, aká je ich skutočná podpora. Niekedy je lepšie ustúpiť,“ povedal Hlina a pokračoval: „Veľa týchto kandidátov hovorí, že chcú zmenu. Keď naozaj chcú zmenu, treba byť racionálny a pragmatický. Keď je niekto dlhodobo meraný lepšie, logika veci velí vzdať sa v jeho prospech,“ vyjadril sa Hlina a vyzval takýchto kandidátov, aby tak urobili. „Ak chcete zmenu, urobte to. Lebo ak to neurobíte, nalejme si čistého vína, či ste naozaj chceli zmenu alebo ste boli len nastrčení,“ povedal Hlina a dodal, že opozícia je blízko k tomu, aby priniesla zmenu na Slovensku. „Zmena musí začať zdola. Keď sa nám podarí začať v krajoch, tak sa blížime k Bratislave.“

 

- Reklama -