štvrtok, 25 apríla, 2024
3.4 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO: Prečo Smer berie zdravotníctvu peniaze?

OĽANO: Prečo Smer berie zdravotníctvu peniaze?

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

Krajčí upozornil, že Slovensko je dlhodobo na chvoste spomedzi krajín OECD v investovaní do zdravotníctva a vo výdavkoch nás už predbehlo Česko aj Maďarsko. „Pokiaľ je naša politika nastavená tak, že nemáme funkčný inštitút pripoistenia a Smer škrtí poplatkovú politiku v zdravotníctve, je dôležité, aby štát do zdravotníctva prispieval za svojich poistencov viac,“ uviedol Krajčí s tým, že ak by sa peniaze v zdravotníctve využili efektívne, dožili by sme sa v priemere o šesť a pol roka dlhšie, ako dnes. „V EÚ máme najnižšie dožitie v plnom zdraví a Slováci sa dožívajú nízkeho priemerného veku.“ doplnil Krajčí.

Podľa návrhu rozpočtu verejnej správy má ísť do zdravotníctva o 140 miliónov eur viac v porovnaní s očakávanou skutočnosťou za tento rok. Avšak len výdavky na valorizáciu platov pre lekárov a zároveň na zvýšenie platov pre sestry, pôrodné asistentky a stredný zdravotnícky personál o 10% budú predstavovať sumu 200 miliónov eur. „Ďalšie výdavky v zdravotníctve budúci rok stúpnu minimálne o 100 miliónov eur. Je preto jasné, že do zdravotníctva by mala vláda dať minimálne o 160 miliónov eur viac ako navrhuje,“ vyjadril sa Krajčí.

Plánovaná platba štátu za svojich poistencov (2,95 milióna poistencov, najmä deti, nezamestnaní a dôchodcovia) bude budúci rok historicky najnižšia. Zatiaľ čo v minulom roku štát zaplatil za svojich poistencov viac ako 1,2 miliardy eur, čo predstavovalo 3,71% z priemernej mzdy, tento rok za nich štát mieni zaplatiť len 960 miliónov eur, teda 2,84%. „Sme v období rekordnej konjunktúry a od ekonomicky aktívnych poistencov by poisťovne budúci rok mali získať 4 miliardy eur. Rekordné príjmy bude mať aj štát na daniach, z ktorých financuje platby za svojich poistencov. Nerozumieme prečo potom plánuje platiť za svojich poistencov len 2,84 percenta, pričom ekonomicky aktívni poistenci platia do poisťovní 14 percent,“ povedal Krajčí s tým, že ak sa plánovaný rozpočet zdravotníctva nenavýši, budeme sa opäť boriť s rovnakými problémami, ako každý rok.

„Vyzývame ministra financií Petra Kažimíra a pani ministerku Kalavskú, aby prehodnotili návrh rozpočtu na budúci rok. Je dôležité, aby si uvedomili, že zodpovedná politika je tá, ktorá v čase rekordných príjmov do štátnej pokladnice neškrtí zdroje v zdravotníctve, ale využíva ich tak, aby sme dlhodobo podfinancované zdravotníctvo pozdvihli na novú kvalitatívnu úroveň. Žiaľ, pri takomto rozpočte môžeme o tom iba snívať,“ uzavrel Marek Krajčí.

 

- Reklama -