utorok, 23 apríla, 2024
10.3 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO: Povinná predškolská výchova: Ako vláda začala, tak aj končí. Na začiatku...

OĽANO: Povinná predškolská výchova: Ako vláda začala, tak aj končí. Na začiatku sľubovali, na konci tiež sľubujú

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ábel Ravasz predstavuje novelu zákona o povinnej predškolskej výchove pre všetky deti od 5 rokov. Nepočúval pri tom slová expertov, odborníkov, učiteľov, ľudí z terénu, ktorí jednoznačne hovoria o tom, že to nepomôže. „Deti zo znevýhodneného prostredia potrebujú ísť do škôlky minimálne od troch rokov, aby prekonali jazykové, kultúrne a sociálne rozdiely. Zároveň nerešpektuje hlas matiek, rodičov, ktorí vedia a chcú vychovávať svoje dieťa doma a do škôlky ho dať nechcú,“ uviedol bývalý splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák a pokračoval: „Opakovane sme predložili návrh o povinnej škôlke pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia, pod ktorý by spadalo aj veľa rómskych detí z osád. Keď mala vláda vrátane Mostu možnosť podporiť tento návrh, na ktorom sa pracovalo dlho, odborne s množstvom expertov ako aj ľudí z praxe, otočili sa deťom chrbtom. Ako začali tak aj končia. Na začiatku sľubovali, na konci tiež len sľubujú.“

Namiesto toho, aby podľa Polláka vláda prezentovala, čo za roky vládnutia reálne urobila s historicky najväčším balíkom peňazí – 380 mil. eur, ktorý im P. Pollák zanechal, len sľubuje, že nová vláda bude riešiť vzdelávanie rómskych detí, tak, ako si to oni sami predstavujú. „Už v apríli 2016 strana Most-Híd hovorila o tom, že spustí predškolské vzdelávanie rómskych detí. Po troch rokoch to isté. Spustíme predškolské vzdelávanie rómskych detí. Reálne je rok 2019, predškolské vzdelávanie spustené nie je. Sú tu len reči a plané prísľuby. Sľub, ktorý dávajú dnes má však splniť niekto iný. Absolútne zlyhali,“ vyjadril sa Pollák, podľa ktorého mala vláda jedinečnú možnosť, akú nemá žiadna iná krajina v Európe. „Mohli využiť 380 miliónov eur, ktoré boli alokované len pre Slovensko na riešenie rómskej problematiky. Mali jedinečnú možnosť, aby odobrali extrémistom agendu. Namiesto toho s veľkou pravdepodobnosťou peniaze minuli, problém zanechali a extrémistov len posilnili,“ povedal.

Ako ďalej uviedol, vláda z riešení rómskej problematiky na Slovensku vynechala komplexný prístup. „Situácia sa počas ich vlády len zhoršila, posunuli sme sa o päť rokov dozadu. Jediné, čím sa môžu pochváliť je, že v obciach na južnom Slovensku začali organizovať zábavy, rómske festivaly pre ľudí, ktorí sa vlastne k rómskej komunite ani nehlásia. Toto je ich jediný úspech, najväčší výkon a výsledok,“ uzavrel europoslanec Peter Pollák.

 

- Reklama -