piatok, 29 marca, 2024
7.2 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO: Novela zákona o kompenzáciách prináša veľké sklamanie

OĽANO: Novela zákona o kompenzáciách prináša veľké sklamanie

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

„Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter nie je schopný obhájiť ani svoje vlastné návrhy a po pripomienkovom konaní mení zásadnú vec. Zľakol sa vlastného návrhu naväzovať výšku príspevkov na minimálnu mzdu a do zákona sa má dostať verzia, ktorá tieto dva príspevky zabetónuje. Jeho pôvodný návrh bol síce slabý, ale predsa len veľkorysejší,“ vyjadrila sklamanie poslankyňa za OĽANO Silvia Shahzad.

Príspevok na osobnú asistenciu sa má od 1. júla zvýšiť o štyri centy, čo predstavuje 2,82 eur na hodinu. „Kedy bude ďalšia vôľa zvyšovať tento príspevok je vo hviezdach, keďže automatické zvyšovanie príspevku sa zo zákona vytratilo. Týmto spôsobom sa pokojne môže stať, že hodinová sadzba osobnej asistencie sa dostane pod úroveň minimálnej mzdy,“ upozornila Shahzad.

Ak sa podľa poslankyne predsa len nájde ochota zvyšovať hodinovú sadzbu, dá sa predpokladať, ako to bude vyzerať v praxi. „Desaťtisíc užívateľov osobnej asistencie bude musieť každoročne prerábať desiatky zmlúv pre svojich osobných asistentov. Stovky úradníkov budú „do systému“ nahadzovať každoročne nové zmluvy. A to všetko pre pár centov. Dá sa ešte neefektívnejšie riadiť rezort?,“ pýta sa poslankyňa, podľa ktorej je už teraz osobných asistentov nedostatok. „Ich ohodnotenie je nízke, sociálne zabezpečenie nedostatočné. S navrhovaným prístupom budú z tejto krajiny odchádzať nielen opatrovatelia, ale už aj osobní asistenti,“ myslí si S. Shahzad.

„Opatrovateľom sľúbila vláda zvýšiť príspevok na etapy, no z každoročnej eufórie zvyšovania príspevku ostal opäť len slabý nádych.“  tvrdí Silvia Shahzad. Ďalšie plánované zvyšovanie nateraz vláda jednoducho škrtla, pritom ide o jednu z najzraniteľnejších skupín, keďže tento príjem má dopad na ekonomickú situáciu celej rodiny. Naopak, ministerstvo by práve do takýchto rodín malo prinášať istoty.

„Ak budú ľudia vedieť, že sa môžu na sociálny systém v ťažkých chvíľach spoľahnúť, bude to zvyšovať dôveru verejnosti k štátu a štátnym inštitúciám. Konanie súčasnej vlády však vyvoláva presný opak“  uzatvára Silvia Shahzad.

- Reklama -