štvrtok, 25 apríla, 2024
7.3 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO: Návrh rozpočtu schválený vládou nie je rozpočtom hrdej krajiny, ktorá investuje...

OĽANO: Návrh rozpočtu schválený vládou nie je rozpočtom hrdej krajiny, ktorá investuje do svojich občanov

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

Predsedníčka poslaneckého klubu OĽANO Veronika Remišová uviedla, že hnutie vidí  v schválenom rozpočte tri zásadné problémy.

Prvým problémom je, že vládna koalícia podľa nej zanedbáva investície do rozvoja Slovenska a do rozvoja ľudí. „Príkladom je školstvo, do vzdelania našich detí dávame stále výrazne menej, ako iné vyspelé krajiny. Do školstva idú štyri percentá HDP, kým napríklad v ostatných krajinách V4 dávajú na školstvo výrazne viac – 4,8% percent HDP,“ vyjadrila sa Remišová s tým, že podobne je na tom rozpočet na opravy ciest I. triedy, ktoré sú často v havarijnom stave a z pohľadu hodnoty za peniaze sú investície do týchto ciest veľmi efektívne. „Rozpočet na investície do ciest prvej triedy sa nielenže nezvyšuje, ale oproti skutočným výdavkom za tento rok sa dokonca znižuje. Výdavky na vzdelávanie či podporu rodiny rastú v návrhu rozpočtu iba veľmi mierne, ale rozpočet ministerstva obrany stúpa o viac ako 580 miliónov eur, čo je viac ako 50%,“ pokračovala Remišová a doplnila, že ide hlavne o výdavky na netransparentné nákupy zbraní.

Druhým problém je podľa Remišovej krátkozrakosť. Súčasný rýchly rast svetovej ekonomiky sa podľa odborníkov najbližšie roky spomalí a môže prísť ďalšia hospodárska kríza. Vládna koalícia však podľa Remišovej stále odkladá dôležité reformy, napríklad v stále viac upadajúcom zdravotníctve. „Takéto reformy si hlavne na začiatku vyžadujú veľké finančné prostriedky a nedajú sa robiť počas krízy. Koalícia tak premrhá obdobie rastu ekonomiky s vyššími príjmami štátu a najväčšie problémy v zdravotníctve a školstve nás budú trápiť ešte dlhé roky,“ upozorňuje poslankyňa.

Tretím problémom rozpočtu je fakt, že vládna koalícia vyberá od ľudí stále viac daní, no kvalita služieb pre ľudí sa nezlepšuje. Remišová upozornila, že budúci rok stúpne výber daní o stovky miliónov eur. „Časť sa možno ľuďom vráti v podobe nejakých jednorazových balíčkov, ale veľkú časť míňa vládna koalícia na vlastnú prevádzku. Do informatizácie štát v minulosti investoval miliardu eur a ďalšiu miliardu investuje v tomto období. Verejná správa za taký objem peňazí by mala byť efektívna, plne elektronizovaná a bez byrokracie. No napriek tomu schválený rozpočet predpokladá platy pre tisícky nových úradníkov,“ uviedla. Podobne je to podľa nej aj pri potravinách, ktorých ceny za posledné dva roky prudko stúpali. „Od štátu by sme čakali, že sa bude snažiť rast cien potravín spomaľovať. Ale robí pravý opak, zavádza v podstate nové dane na potraviny, pretože plánovaný odvod obchodných prevádzok sa týka v prvom rade potravín, čím vyvolá ďalšie zvyšovanie cien,“upozornila.

„Systém práce vládnej koalície je vybrať od ľudí na daniach stále viac a viac peňazí a potom časť z nich rozdeľovať cez rôzne marketingové opatrenia. Ľudia platia štátu stále viac, ale služby štátu sa nezlepšujú a v kľúčových oblastiach sa dokonca zhoršujú. Toto nie je rozpočet hrdej krajiny, ktorá si váži a  investuje do toho najcennejšieho čo má – do svojich občanov,“ dodala.

Ako doplnil tieňový minister financií a hospodárstva Eduard Heger, „vláda svoje rastúce príjmy nepretavuje ani do adekvátnej podpory rodiny. Na podporu rodín ide len o 2% viac, priama podpora detí stúpne dokonca o menej ako 2%.“ Dnes však mladé rodiny s viacerými deťmi sú tou najohrozenejšou skupinou z pohľadu chudoby v spoločnosti.

O neefektivite výdavkov vlády jasne hovoria správy Implementačnej jednotky Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP). „Hoci sa vláda formálne hlási k opatreniam Útvaru hodnoty za peniaze, jednotlivé rezorty (s výnimkou zdravotníctva) sa zmenám bránia a nespolupracujú,” poznamenal Heger.

Dôkazom o zle nasmerovaných výdavkoch je aj rezort obrany. Heger to vysvetlil na príklade stíhačiek: “NATO od nás vyžaduje mechanizovanú brigádu, avšak vláda nakúpi stíhačky, ktoré vo výzbroji mechanizovanej brigády nenájdete.”

Podľa Hegera tiež nedobiehame priemernú životnú úroveň v EÚ: “Slovensko už od roku 2013 stagnuje na úrovni 77%, pričom náš sused – Česká republika sa za rovnaké obdobie dostala z 84% na 89%.”

„Tento rozpočet opäť poukazuje na to, že vláda trestuhodne nevyužila a nevyužíva historicky najvyššie príjmy, o ktoré sa postarali svojou tvrdou prácou občania Slovenska a vláda im na oplátku zanecháva ekonomiku s nekvalitnými službami a nepripravenú na budúcnosť,“ uzavrel Eduard Heger.

 

- Reklama -