štvrtok, 28 marca, 2024
16.3 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO: Ministerstvo ide šetriť na úkor pacienta. Ministerka Kalavská presadila antisociálny balíček

OĽANO: Ministerstvo ide šetriť na úkor pacienta. Ministerka Kalavská presadila antisociálny balíček

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

Podľa podpredsedu Výboru NR SR pre zdravotníctvo a tieňového ministra zdravotníctva za OĽANO Mareka Krajčího Slováci už v súčasnosti z vlastného vrecka platia za zdravotnú starostlivosť takmer každé piate euro, čo je viac, než je priemer Európskej únie. Najviac podľa neho platíme pri doplatkoch na lieky.

revízii liekov, ktorá platí od októbra, budú pacienti doplácať za lieky ešte viac. „Práve takéto revízie zabezpečujú to, že pacienti si doplácajú za lieky čoraz viac z vlastného vrecka. Nehovoriac o tom, že najviac si priplácajú najmä chorí ľudia,“ uviedol Krajčí. 

Marek Krajčí pripomenul, minuloročnú „kampaň“ poisťovne Dôvera k tomu, že ministerka Kalavská podľahla lobingu farmafiriem, a neuskutočnila revíziu, ktorou mohla podľa predstáv poisťovne ušetriť 70 miliónov eur. „Podrobne sme preskúmali navrhovanú revíziu poisťovne Dôvera a musím skonštatovať, že by mala vážny dopad na pacienta. Po analýze všetkých dát sme zistili, že zo 70 ušetrených miliónov by pacienti mohli zaplatili až 40 miliónov z vlastného vrecka. Toto považujeme za neakceptovateľné,“ povedal Krajčí s tým, že následné nepodpísanie tejto revízie ministerkou bol správny krok. 

„Ministerka nepodpísala túto revíziu a povedala, že pri revízii sa musí brať ohľad na pacienta. Žiaľ, musím povedať, že ministerka Kalavská niečo tvrdí, no niečo iné sa deje,“ pokračoval. 

M. Krajčí uviedol dopady revízie na príklade pacienta s rakovinou prostaty, ktorý podstupuje hormonálnu liečbu. Pred revíziou doplácal za injekcie 0 eur, no od októbra musí doplácať z vlastného vrecka až 175 eur za balenie. „V obidvoch vyhláškach, ktoré ministerka podpísala, garantuje, že pri revízii na musí brať ohľad na pacienta.

Žiaľ, pani ministerka chladnokrvne urobila z pacientov rukojemníkov revízie,“ vyjadril sa Krajčí, podľa ktorého síce farmafirma môže dodatočne skompenzovať cenu za liek, no pacient je dovtedy doslova bezmocný, nakoľko nemá k dispozícii náhradu.  

Ako ďalej uviedol Krajčí, revízia sa pravdepodobne dotkne až 903 liekov, pri ktorých doplatky stúpnu. „Takéto revízie sa nemôžu robiť systémom excelovských tabuliek. Som zhrozený z toho, ako si pani ministerka chladnokrvne zobrala pacientov za rukojemníkov pri pokuse usporiť. Sporenie je v zdravotníctve samozrejme legitímne, ale takýmto spôsobom sa v žiadnom prípade nemôže robiť,“ dodal.

Marek Krajčí sa vyjadril aj k avizovanému tretiemu dofinancovaniu zdravotníctva v tomto roku sumou 90 miliónov eur. Pripomenul, že hnutie OĽANO presne pred rokom upozorňovalo, že rozpočet pre zdravotníctvo je nastavený zle, a že v ňom chýba 160 miliónov eur. „Hovorili sme, že takáto suma položí Všeobecnú zdravotnú poisťovňu na lopatky, pretože tá sa len vtedy snažila vyhrabať spod ozdravného plánu.

Vládni analytici najprv spochybňovali naše pripomienky, no neskôr pochopili, že sme mali pravdu. Rozpočet zdravotníctva, ktorý premiér Pellegrini vyhlásil za historicky najlepší, sa nakoniec v tomto roku musel až trikrát dofinancovať,“ vyjadril sa Krajčí s tým, že navrhovaných 90 miliónov zdravotníctvu v tomto roku naozaj chýba. „Bude veľmi dôležité venovať pozornosť zostavovaniu rozpočtu na budúci rok, pretože podľa našich odhadov budú výdavky v porovnaní so súčasným rokom až o 480 miliónov vyššie.

Uvidíme, akým spôsobom sa to zohľadní v rozpočte zdravotníctva, a koľko z tejto sumy si bude ministerstvo trúfať ušetriť na racionalizačných opatreniach,“ uzavrel Marek Krajčí.

 

 

- Reklama -