štvrtok, 18 apríla, 2024
10.7 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO: Hypotéka na bývanie nesmie byť prekážkou pre rodičovstvo

OĽANO: Hypotéka na bývanie nesmie byť prekážkou pre rodičovstvo

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

„Je známym faktom, že Slovensko má jednu z najnižších úrovní plodnosti v Európe. Kým okolo roku 1990 sa u nás rodilo 100-tisíc detí ročne, v posledných rokoch je to len necelých 60-tisíc,“ uviedol tieňový minister financií a hospodárstva za hnutie OĽANO Eduard Hegera upozornil, že ak sa táto situácia nezlepší, počet obyvateľov Slovenska klesne za 30 rokov na 5 miliónov, a o 50 rokov budú na jedného seniora iba dvaja produktívni ľudia, pričom dnes ich je na Slovensku päť. „OĽANO berie vážne závažnosť tohto vývoja. Preto zdôrazňujeme prorodinnú politiku a predkladáme do parlamentu novelu zákona, ktorá umožní rodičom detí,  aby po ich príchode do rodiny požiadali o čiastočné alebo úplné odloženie splátok úveru na bývanie, bez postihu v podobe zhoršenia ratingu dlžníka,“ pokračoval Heger s tým, že táto novela pomôže rodičom preklenúť finančne ťažšie obdobie po príchode nového člena rodiny.

„Rozhodovanie budúcich rodičov o splodení potomkov, prípadne o osvojení si dieťaťa sa často odvíja aj od finančnej situácie,“ vysvetlil expert hnutia na ekonomiku a podnikanie Peter Kremský. „Prieskumy hovoria, že rodiny majú zvyčajne o jedno dieťa menej, ako by chceli. Dôvodom sú často aj financie. Ich výrazným zaťažením je práve bývanie. Rodiny potom prijatie prvého alebo ďalšieho dieťaťa často odkladajú, prípadne sa ho úplne vzdajú,“ pokračoval.

Rozpočet rodiny podľa Kremského výrazne zaťažujú najmä splátky úverov na bývanie. „Povinnosťou štátu je všemožne chrániť a podporovať rodinu aj legislatívou. Jedným z nástrojov nepriamej štátnej pomoci rodičom sú hypotekárne prázdniny, ktoré existujú aj v súčasnosti. Sú však nedostatočné a v praxi neraz nepoužiteľné,“ vyjadril sa Kremský a bližšie definoval cieľ predloženej novely, ktorým je zatraktívnenie tzv. hypotekárnych prázdnin.

Novela obsahuje klauzulu, že využívanie odkladu splátok úveru sa nesmie pretaviť do zhoršeného „ratingu“ spotrebiteľa. „Ďalej umožňuje čiastočný aj úplný odkladu splátok úveru, teda odklad splátok úrokov aj istiny úveru. Zároveň predlžuje doterajšiu šesťmesačnú lehotu na podanie žiadosti odo dňa narodenia dieťaťa, resp. osvojenia si dieťaťa, až na šesť rokov,“ objasnil Kremský.

V rámci novely z dielne OĽANO môže taktiež dlžník požiadať o hypotekárne prázdniny nielen do 35 rokov, ale aj pri vyššom veku, kedykoľvek do šiesteho roku veku dieťaťa a kedykoľvek aj prázdniny ukončiť. „Ostáva právo spotrebiteľa na splatenie úveru na bývanie pred lehotou splatnosti,“ doplnil Kremský.

Ako ďalej uviedol P. Kremský, odklad splátok je vo finančnom svete bežnou záležitosťou, dlžník však musí o ne požiadať a ak mu ich banka povolí, takýto režim teraz zhoršuje jeho úverový rating – môže teda platiť vyššie úroky alebo poplatky. „Banky napríklad považujú za závažné dôvody, pri ktorých povoľujú odklad, stratu zamestnania, či dlhodobú práceneschopnosť dlžníka. Podľa nášho návrhu by však mal rodič dieťaťa do šesť rokov automaticky nárok na takýto režim a banka by ho nemohla potrestať zhoršením ratingu,“ vyjadril sa Kremský, podľa ktorého tak banka získa zlepšenie zabezpečenia splácania úveru tým, že dlžník bude v najcitlivejšom období svojho života chránený.

OĽANO navrhlo aj ďalšiu podporu rodín v rámci koncepcie rodinnej politiky +1DIEŤA, ktorú predstavilo v máji. „Napríklad daňovo odpočítateľnú položku do výšky zaplatených úrokov z úveru na bývanie podľa počtu detí. Pri troch deťoch by napríklad rodičia mohli platiť ročne o 360 € menej na daniach. Takýto legislatívny návrh plánujeme predložiť v najbližších mesiacoch,“ doplnil Eduard Heger.

 

- Reklama -