piatok, 29 marca, 2024
4.9 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO: Hrubá manipulácia s hodnotiacimi hárkami, aká tu ešte nebola

OĽANO: Hrubá manipulácia s hodnotiacimi hárkami, aká tu ešte nebola

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

„Korupcii sa venujem dlho, ale tak hrubú manipuláciu s hodnotiacimi hárkami  som ešte nevidela,“ hovorí Remišová.

Remišová uviedla medializovaný prípad firmy Futúrum, ktorej jediný majiteľ sedel v minulosti v orgánoch SBS Dynasty, ktorá sa spomína v spise Gorila, spoločne s predsedom SNS Andrejom Dankom. „Posudzovateľ žiadosti napísal na prvej strane posudku, že firma nespĺňa zákonnú požiadavku, aby mohla dostať dotáciu. To isté napísal aj na druhej strane a na tretej strane slovne popísal, prečo táto firma zákonnú požiadavku nespĺňa. Posudok poslal na ministerstvo, ale za dva tri pracovné dni tento posudzovateľ, súdny znalec v odbore, poslal na ministerstvo vyhlásenie, že sa vlastne pomýlil, a že firma všetky podmienky spĺňa. Takýto postup nepotrebuje komentár,“ tvrdí Remišová. Ministerstvo školstva pridelilo tejto firme dotáciu 1,3 milióna eur, ktorá z vlastných prostriedkov nedá podľa zmluvy na projekt ani cent.

Druhý, ešte závažnejší príklad uviedla Remišová prípad projektu firmy NaviDate. „Hodnotiteľ pridelil body za všetky hodnotené parametre projektu a body v štyroch tabuľkách správne sčítal, spolu pridelil 84 bodov. Ale na prvej strane hodnotenia niekto pri všetkých štyroch skupinách kritérií zvýšil počet bodov a celkový súčet bodov tak zvýšil na 94. Ja som presvedčená, že nemôže ísť o preklep, pretože tých preklepov by muselo byť veľmi veľa, ale ide o zjavný podvod,“ vyhlásila Remišová.

Remišová upozorňuje, že s 94 bodmi bol projekt tesne nad čiarou a od štátu dostal vyše 700-tisíc eur. Ak by nebol počet bodov v hodnotení zmenený, projekt tejto firmy by skončil v celkovom hodnotení výrazne nižšie a nedostal by štátnu dotáciu, predbehla by ho iná firma, ktorá dotáciu nedostala.

„Falšovať body na hodnotiacich hárkoch je forma podvodu, ktorá je príznačná pre tie najnižšie a najmenej vyvinuté spoločnosti. Je to hrubá a drzá ukážka podvodu, ktorá svedčí o tom, že tí, čo tento podvod zosnovali si myslia o ľuďoch na Slovensku, že sú hlupáci. Falšovať očividným spôsobom body na hodnotiacich hárkoch znamená, že títo ľudia sú presvedčení, že im prejde všetko. Že na nich neplatí žiadny zákon a spravodlivosť,“ dodala Remišová a tvrdí, že tento podvod nesie rukopis, s akým sa občania stretli pri ďalších kauzách Slovenskej národnej strany.

„Dnes už dvaja bývalí ministri SNS sedia kvôli podvodom so štátnymi peniazmi vo väzení a ďalší dvaja vysokí úradníci nominovaní touto stranou boli minulý týždeň odsúdení. Ja pevne verím, že za tento podvod k nim pribudnú aj ďalší,“ hovorí Remišová.

Veronika Remišová vyhlásila, že situácia natoľko vážna, že v súvislosti s prideľovaním stimulov a hodnotením projektov podáva trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu subvenčného podvodu a trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa a od orgánov činných v trestnom konaní požaduje dôsledné vyšetrenie tohto podvodu. Pri celej kauze s dotáciami sa ukázalo obrovské množstvo pochybení a nezrovnalostí, ktoré ministerka doteraz nedokázala hodnoverne vysvetliť. Niektoré firmy dostali časť prostriedkov v rozpore so zákonom, keďže ani neboli zapísané v registri partnerov verejného sektora. Zároveň vidíme praktiky ako z kauzy Plavčan, dotácie pre firmy ktoré výskum nerobili, majú nulové tržby, schránkové sídla a podobne. No najhrubším porušením zákona bol podvod pri hodnoteniach, a pridávanie bodov, čo priamo ovplyvnilo konečné poradie projektov.

Remišová sa takisto pýta, čo motivuje ministerku školstva k tomu, že neustálym zavádzaním za každú cenu obhajuje tento mimoriadne pochybný proces. Podľa Remišovej správanie ministerky Lubyovej vyvoláva pochybnosti a oprávnené otázky, či naozaj koná v prospech Slovenska a v prospech ľudí na Slovensku?

Remišová takisto upozornila, že počas jej tlačovej besedy ministerky školstva stál za ministerkou človek z firmy, ktorá má sfalšované body v hodnotení a vyhrážal sa Remišovej, že na ňu podá trestné oznámenie. „Je neospravedlniteľné, že ministerka školstva robila tlačovú besedu so zástupcom firmy, ktorá dotáciu dostala zdá sa podvodom. Ešte raz sa pýtam, v prospech koho koná pani ministerka? V prospech občana? Asi nie,“ hovorí Remišová.

Remišová vyzvala premiéra Petra  Pellegriniho, aby ministerku odvolal, keďže Martina Lubyová sa pri obhajobe tejto kauzy  zamotáva do vlastných klamstiev, zahmlieva a na povrch vychádzajú ďalšie a stále závažnejšie skutočnosti. „Na aké vysvetlenie čaká premiér Pellegrini? Stačí si vziať hodnotiaci hárok firmy NaviDate a počítať. Každý, kto ovláda matematiku z druhej triedy základnej školy zistí tento drzý podvod. Vyzývam Petra Pellegriniho, aby po tomto obrovskom škandále ministerku školstva odvolal. Nie je predsa možné, aby sme vo vláde mali ministerku, ktorá sa viac ako mesiac snaží tieto praktiky ospravedlňovať a zavádza občanov Slovenska. Ľudia na Slovensku nepracujú a neodvádzajú dane do štátnej kasy, aby potom ich milióny pani ministerka rozdala pochybným firmám.  Pán premiér, ďalšie zotrvanie ministerky školstva na svojom poste je facka právnemu štátu a výsmech občanom Slovenska,“ uzavrela Remišová.

 

- Reklama -