piatok, 29 marca, 2024
18.9 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO: Demokratická opozícia podporila v Žiline nezávislého kandidáta na primátora Petra Fiabáne

OĽANO: Demokratická opozícia podporila v Žiline nezávislého kandidáta na primátora Petra Fiabáne

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

„Veľmi si vážim, že sa opozičné demokratické strany rozhodli podporiť ma ako nezávislého nadstraníckeho kandidáta,“ uviedol Fiabáne, ktorý ohlásil kandidatúru v marci tohto roku. Na dnešnom brífingu zdôraznil, že je pre neho nesmierne dôležité, aby si zachoval vnútornú slobodu a integritu v rozhodovaní. „Som veľmi vďačný, že sa prítomné politické strany stotožnili s mojimi hodnotami a mojou predstavou, ako spraviť zo Žiliny lepšie miesto pre život a že svoju podporu nepodmienili žiadnymi neprimeranými požiadavkami,“ dodal. Podpora takmer celej súčasnej opozície je podľa jeho slov veľkým záväzkom a  povzbudením, že jeho úsilie má zmysel.

„Chcem byť primátorom, ktorý ľudí spája a nie rozdeľuje. Naše mesto mám veľmi rád a záleží mi na jeho budúcnosti. Absolvoval som stovky stretnutí s ľuďmi v uliciach nášho mesta, vypočul si obrovské množstvo podnetov a názorov, ktoré ma posunuli ďalej. Žilinčania cítia, že naše mesto má na viac,“ vyjadril sa Fiabáne, ktorý spolu so skupinou 30-tich profesionálov vytvorili plánZA – súbor konkrétnych riešení a vízie o budúcom smerovaní Žiliny. (www.planzilina.sk)

V kandidatúre na primátora Žiliny podporuje Petra Fiabáne aj hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO). „Žilina je mojim rodným mestom, prežila som tu celé detstvo a mladosť. Bola som svedkom toho, ako hlboko Žilinu devastovala Slovenská národná strana a jej predseda,“ uviedla predsedníčka poslaneckého klubu OĽANO Veronika Remišová. Dodala, že je hrdá na to, že široká koalícia strán obyvateľom Žiliny predstavila kandidáta, ktorý sa v časoch Jána Slotu ako jeden z mála vzoprel jeho bezohľadným aktivitám. „Peter Fiabáne hlasoval a konal tak, že sa za to nemusí hanbiť. Dnes hovoríme o tom, že potrebujeme obnoviť dôveru ľudí v politikov a tých, čo spravujú štát. Ak chceme začať s obnovou dôvery, potrebujeme to spraviť v prvom rade v našich regiónoch a mestách,“ dodala Remišová.

Jana Kiššová, podpredsedníčka strany Sloboda s Solidarita, vyzdvihla osobný príbeh Petra Fiabáne, ktorý je spoluzakladateľom jedného z najväčších plaveckých klubov na Slovensku. Klub nedávno získal aj ocenenie Via Bona Slovakia za zodpovedné podnikanie „Peter Fiabánemá ako nezávislý kandidát našu plnú dôveru a podporu. Má za sebou úspešný podnikateľský a športový príbeh. Schopnosť zodpovedne podnikať je schopnosť, ktorá dáva výborné predpoklady na dobré a zodpovedné spravovanie mesta,“ vysvetlila Kiššová.

Hnutie Sme rodina zastupoval na tlačovom brífingu predseda hnutia Boris Kollár. „Pri rozhodovaní koho podporíme, sme mali jediné kritérium – aby bol ten človek slušný a nemal za sebou žiadne kauzy. Toto kritérium spĺňal v Žiline jediný kandidát a to je Peter Fiabáne,“ uviedol Kollár.

K podpore sa pridalo aj hnutie Progresívne Slovensko. „Sme veľmi radi, že Žilinčania majú konečne šancu zvoliť si primátora, ktorému záleží na tomto meste a ktorý má schopnosti na to, aby Žilinu posunul vpred,“ vyhlásil Michal Šimečka, podpredseda hnutia. Zdôraznil, že pre progresívcov predstavuje Peter Fiabáne nielen to, čo potrebuje Žilina, ale aj to, čo potrebuje slovenská komunálna politika – nových lídrov so silným príbehom, vzťahom k svojmu mestu a jasnou víziou.

Gábor Grendel, predseda hnutia NOVA pripomenul, že ľudia v posledných voľbách dali jednoznačne najavo, že túžia po zmene štýlu vládnutia. Doplnil, že zmena sa dá dosiahnuť, pokiaľ sa demokratické opozičné sily spoja: „Tak, ako vo väčšine krajov, aj tu v Žiline sa nám vo voľbách do VÚC podarilo dosiahnuť zmenu. Verím, že jesenné komunálne voľby budú ďalším takýmto míľnikom a Žilinčania opäť ukážu, že zmena je reálna a dá sa dosiahnuť.“

Viliam Novotný, predseda strany Šanca vysvetlil, že Petra Fiabáne pozná osobne nielen on, ale aj sympatizanti strany v Žiline. „Poznáme ho ako slušného a pracovitého človeka, ako rodeného a hrdého Žilinčana, ako svedomitého otca svojej rodiny, ako energického športovca, ktorý vybudoval plavecký klub, v ktorom sa snáď naučila plávať celá Žilina,“ uviedol Novotný.

„Občianska konzervatívna strana dlhodobo podporuje politikov a kandidátov, ktorí sú vo svojich mestách a komunitách symbolom boja proti korupcii a klientelizmu. Ľudí, ktorí sa dlhodobo zaujímajú o svoje okolie a dlhodobo sa venujú práci pre svojich spoluobčanov,“ vysvetlil dôvody podpory Juraj Petrovič, podpredseda Občianskej konzervatívnej strany.

 

- Reklama -