piatok, 26 apríla, 2024
7.5 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO: Čierny deň pre ministerku vnútra. Denise Sakovej dnes nevyšiel biznis

OĽANO: Čierny deň pre ministerku vnútra. Denise Sakovej dnes nevyšiel biznis

0
Denisa Saková (Autor: TASR)

Návrh rušenia rodných čísel a ich náhrada za identifikačné čísla za 250 miliónov eur, ako aj tender na kamery pre policajtov za 100 miliónov, boli od začiatku extrémne predražené. Nič iné, ako stiahnutie návrhu na zrušenie rodných čísel a zrušenie tendra na kamery pre policajtov Úradom pre verejné obstarávanie nemohlo podľa hnutia OĽANO prísť. „Táto vláda by mala už len svietiť a kúriť, pretože nedokáže zorganizovať žiadny tender, ktorý by nesprevádzali pochybnosti o cene alebo o tom, že súťaž je šitá pre jedného uchádzača,“ uviedol tieňový minister vnútra za OĽANO Gábor Grendel s tým, že vláda by už do konca volebného obdobia nemala realizovať žiadne nákupy, pretože ich sprevádzajú samé škandály.

Aj keď je to dnes čierny deň pre ministerku vnútra Denisu Sakovú, opozícia podľa Grendela nemá dôvod na radosť. „Bezpečnostné kamery sú existenčne dôležité pre našu spoločnosť. Neexistuje lepší prípad na ilustráciu tejto potreby, než policajný zásah v Moldave nad Bodvou v roku 2016, po ktorom niektorí zranení Rómovia podali trestné oznámenie na zasahujúcich policajtov, no dnes pred súdom nestoja policajti, ale Rómovia, ktorí boli zranení,“ dodal Grendel s tým, že ak by v tom čase boli policajti vystrojení kamerami, neboli by dnes žiadne pochybnosti o tom, ako tento zásah prebehol.

Podľa tieňového ministra financií a hospodárstva za OĽANO Eduarda Hegera dnešným dňom vláda stratila akékoľvek morálne právo používať verejné zdroje. „Práve kvôli týmto škandálom je náš rozpočet pravidelne v mínuse. Stačí sa porovnať s Českom – kým naša vláda zadlžuje občanov každým rokom, Česi dokážu hospodáriť s prebytkom,“ vyjadril sa Heger a dodal: „O to dôležitejší je fakt, že prichádzame do obdobia, kedy už aj Národná banka Slovenska pod vedením bývalého ministra financií Petra Kažimíra predpovedá na ďalšie roky opätovné zadlžovanie občanov. Preto je nevyhnutné, aby bolo každé euro investované rozumne a efektívne v súlade s pravidlami hodnoty za peniaze, o čo sa v hnutí OĽANO dlhodobo snažíme.“

Predseda hnutia OĽANO Igor Matovič sa neobáva zneužitia svojho rodného čísla. Podľa neho fiktívne ohrozenie ľudí tým, že rodné čísla budú hromadne zneužité, malo naštartovať biznis za 250 miliónov eur. „Opičke Roberta Kaliňáka Denise Sakovej dnes nevyšiel biznis ani za 100, ani za 250 miliónov eur. Ale nie preto, že by premiér Peter Pellegrini buchol po stole. Podľa mojich informácií zatiaľ iba neboli dohodnutí, ako sa peniaze podelia,“ uviedol Matovič s tým, že aj nákup kamier pre policajtov sa dal zrealizovať za zlomok avizovanej ceny, teda len za 10 miliónov eur. „Je dobré, že dnes boli obidva tieto biznisy zastavené. Stále je tu však riziko, že nakoniec sa nájde spôsob, akým sa budú vedieť tí dôležití ľudia podeliť, a ešte do volieb si to schvália. My budeme robiť všetko preto, aby sa im to nepodarilo, pretože ako rušenie rodných čísel za 250 miliónov, tak aj kamery pre policajtov za 100 miliónov je bezbožné okrádanie ľudí,“ uzavrel Matovič.

 

 

- Reklama -