piatok, 26 apríla, 2024
9.8 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO: 7 úrodných rokov sa končí, vláda Slovensko nepripravila na skromnejšie roky

OĽANO: 7 úrodných rokov sa končí, vláda Slovensko nepripravila na skromnejšie roky

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

Obyčajní upozorňujú, že niektoré firmy na Slovensku ohlásili zastavenie prijímania nových ľudí, prípadne znižovanie stavov. „Nechceme šíriť žiadnu paniku, no my si myslíme, že Slovensko nie je pripravené,“ uviedol tieňový minister financií a hospodárstva Eduard Heger, ktorý zhodnotil výsledky od poslednej finančnej krízy v roku 2008.

Dlh pred krízou v roku 2008 bol 19,5 mld. eur (28,5 % HDP) a teraz v roku 2018 pred prichádzajúcou recesiou je dlh 44 mld. eur (50,3 % HDP). „Je to 10% nad hornou hranicou bezpečného dlhu pre malú a závislú ekonomiku akou slovenská ekonomika je.“ upozornil Heger.

Slovenská ekonomika dosiahla podľa Kažimíra svoj vrchol a ani sme si to nevšimli. „Dobré časy sa pomaly končia a Slovensko nie je do ďalších rokov pripravené. Dlh štátu v prepočte na jedného občana sa od roku 2010 zvýšil z približne 3600 eur na neuveriteľných 8000 eur. Dlh, ktorý po sebe zanechávajú tri Ficove vlády vrátane Pellegriniho je takmer dvojnásobný,“ zdôraznil E. Heger, podľa ktorého si dobrý hospodár pripravuje zásoby na horšie časy, no vláda sa zachovala ako zlý hospodár, ktorý zásoby nerobil.

Namiesto vytvárania zásob a plánov na ozdravenie klúčových rezortov, aby Slovensko prežilo spomalenie ekonomiky úspešne a v zdraví, podľa Hegera vláda dáva prednosť sociálnym balíčkom a novým daniam. „Slovensko potrebuje čím skôr vládu, ktorá dá ľuďom skutočné hodnoty, nie iba omrvinky v podobe sociálnych balíčkov. Vládu, ktorá zlepší najmä školstvo, zdravotníctvo a podnikateľské prostredie. Lebo iba tie sú zárukou, že v horších ekonomických časoch budeme mať dostatok spokojných občanov, živnostníkov a kvalifikovaných ľudí pre špičkové firmy,“doplnil Heger.

Podľa experta OĽANO na podnikanie a ekonomiku Petra Kremského Slovensko potrebuje zásadné zmeny, medzi ktoré patrí ozdravenie školstva, ozdravenie podnikateľského prostredia, zníženie regulačnej a byrokratickej záťaže, rozvoj nových moderných odvetví, digitálnej ekonomiky či rozvoj odvetvia výskumu a vývoja. „Vláde však chýba záujem a odvaha urobiť radikálne zlepšenia, nielen kozmetické, ktoré sa dobre predávajú v médiách. Namiesto ozdravovania kľúčových sektorov už tri roky prináša marketingové výstrelky akože pre ľudí, ktoré však v praxi dobre nefungujú. Na druhej strane im vláda zdražuje život novými daňami, poplatkami a nedoťahovaním infraštruktúry,“ upozorňuje Kremský a ako príklad uviedol zníženie DPH na ubytovanie, 2,5-percentnú daň z jedla pre reťazce, rekreačné poukazy či nefunkčné 13. a 14.platy.

„Vyzývame vládu, aby si v predvolebnom roku nerobila iba kampaň a bezbreho nemíňala, ale aby stihla dobehnúť to, čo za ostatné tri roky neurobila. Ešte stále je čas zlepšiť školstvo, či pomôcť podnikateľom,“ vyzval vládu Eduard Heger a pokračoval: „Pán minister včera povedal, že je tu dôvod na maximálnu zodpovednosť tvorcov vládnych politík a vyššiu mieru konsenzu aktérov – odborov a zamestnávateľov. Pred nami je však predvolebný rok a ako dobre vieme, toto zvykne byť obdobie, kedy vlády nezvyknú prinášať skutočné riešenia.“

Podľa Hegera tak môžeme očakávať, že nová vláda začne naplno fungovať až na jeseň roku 2020, čo je o rok a pol. „Toto je však v tomto kľúčovom a prelomovom období veľmi dlhá doba a preto chceme vyzvať vládu, aby tento rok pracovala naplno v prospech občanov Slovenska, a hlavne nezanedbala prípravu na prechod na obdobie slabšieho ekonomického rastu, ktorému nielen Slovensko, ale celá EÚ bude čeliť. Žiadame otvorenú diskusiu a jasné, dôsledné opatrenia, ktoré pomôžu vyvážiť ekonomické spomalenie,“ uzavrel Heger.

 

- Reklama -