Nový minister spravodlivosti Gábor Gál sa ujal úradu

0
Gábor Gál (Autor: SITA)

Minister spravodlivosti Gábor Gál poďakoval odchádzajúcej ministerke Lucii Žitňanskej za jej doterajšiu prácu a tiež za množstvo doteraz presadených opatrení.

„Prácu ministerstva som sledoval a viem, že nasadám na dobre rozbehnutý vlak. Za dôležité v tejto situácii považujem presadzovať opatrenia, ktoré môžu napomôcť k upokojeniu situácie a prinavráteniu dôvery v inštitúcie. To, o čo sa chcem usilovať, je obsiahnuté priamo v názve ministerstva, a to je spravodlivosť. Verím, že o tím ľudí na ministerstve, s ktorými som sa aj dnes po svojom nástupe krátko stretol, sa môžem oprieť a pokúsiť sa tento svoj zámer naplniť,“ uviedol minister spravodlivosti, Gábor Gál.

Z priorít, na ktoré sa chce sústrediť, vypichol najmä novú úpravu policajnej inšpekcie a tiež voľbu policajného prezidenta. V tejto téme chce čo najskôr hovoriť s novým ministrom vnútra, aby sa veci mohli pohnúť dopredu. Rovnako sa chce vrátiť k diskusii o nových pravidlách voľby kandidátov na sudcov Ústavného súdu. V tejto otázke je potrebné konať skutočne rýchlo, ak sa má 9 miest na Ústavnom súde, ktoré sa onedlho uvoľnia, obsadzovať už podľa nových prísnejších pravidiel.   

Z opatrení, ktoré majú smerovať k efektívnejšej justícii, sa chce minister G. Gál sústrediť na zlepšenie fungovania obchodného registra. Ide o rad opatrení, ktoré môžu jednak odbremeniť súdy od administratívnej agendy a zároveň prispieť aj k významnému zlepšeniu podnikateľského prostredia. V neposlednom rade sa chce vrátiť k riešeniu vyše trojmiliónového balíka tzv. starých exekúcií, ktoré po zmene pravidiel v Exekučnom poriadku zostali ležať na súdoch a zaťažujú súdy. 

- Reklama -