Nová služba rezortu diplomacie pre väčšiu bezpečnosť občanov v zahraničí

0
Ilustračné foto: Štátna vlajka SR a štátna vlajka ČR (Autor: SITA)

„Cieľom tejto služby je pomôcť zvýšiť bezpečnosť a komfort slovenských občanov cestujúcich do zahraničia,“ vysvetlil minister M. Lajčák. „Núdzová SMS nám v prípade mimoriadnej, krízovej udalosti umožní kontaktovať našich občanov v danej oblasti, ak majú zapnutý mobil s roamingom a sú prihlásení na lokálnu sieť roamingového partnera jedného zo slovenských operátorov,“ spresnil. 

Na poskytovaní tejto služby sa MZVaEZ SR dohodlo s národnými operátormi. Občana ani štátny rozpočet nestojí poskytovanie služby nič a náklady znášajú mobilní operátori. Ministerstvo v prípade mimoriadnej závažnej udalosti naformuluje text správy o tom, čo sa stalo, s pokynmi, čo má občan robiť a s kontaktmi, na ktoré sa môže obrátiť. 

„Tak ako rastie počet našich občanov cestujúcich do zahraničia, narastá aj počet rizík, ktorým sú vystavení – či už ide o prírodné katastrofy, konflikty a žiaľ, čoraz častejšie, aj terorizmus. V takýchto núdzových prípadoch je pre nás dôležitá možnosť kontaktovať občanov v  problémových oblastiach, čo najrýchlejšie,“ pripomenul minister M. Lajčák. Zdôraznil tiež, že hoci MZVaEZ SR prevádzkuje dobrovoľný registračný formulár, počty registrovaných občanov spravidla nezodpovedajú reálnemu počtu ľudí, ktorí sa v danej krajine nachádzajú a ktorých je potrebné v prípade výnimočnej udalosti kontaktovať. „My vieme o vzniku krízovej situácie v danej lokalite a o opatreniach, ktoré sa podnikajú na zaručenie bezpečnosti. Mobilní operátori zase vedia, koľko ich klientov sa v danej lokalite nachádza. Núdzová SMS tak spája možnosti štátneho a súkromného sektora v prospech občana a ja ďakujem našim operátorom za ich ochotu spolupracovať,“ uviedol minister M. Lajčák.

Zavedenie Núdzovej SMS je pokračovaním služieb, ktoré MZVaEZ SR poskytuje občanom s cieľom zvýšiť ich bezpečnosť a komfort pri cestách a pobyte v zahraničí. V súčasnosti dostanú občania po vstupe do iného štátu automatickú informačnú SMS s kontaktmi na zastupiteľský úrad SR v danom teritóriu. K dispozícii majú aj mobilnú aplikáciu Svetobežka s užitočnými informáciami o destinácii. Cestujúca verejnosť môže už niekoľko rokov využívať aj dobrovoľný registračný formulár, v ktorom cestovatelia zadávajú informácie o čase a mieste svojho pobytu v zahraničí, vrátane kontaktov, na ktorých ich môže MZVaEZ SR v prípade ohrozenia alebo výnimočnej udalosti kontaktovať. 

- Reklama -