Návrhy Klubu poslancov NR SR za KDH na septembrovú schôdzu NR SR

0
KDH (Autor: KDH)

V predloženej novele sa navrhuje upraviť porovnávacie kritérium pre priznanie peňažného príspevku na osobnú asistenciu /v § 22, v ods. 9 sa nahrádza porovnávacie kritérium „štvornásobok ŽM“ kritériom „päťnásobok ŽM“/ a to tak, aby sa udržal motivačný charakter tohto príspevku.

Návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Moniky Gibalovej a Martina Fronca na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 447/2008 Z. z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (tlač 1681).

Hlavným účelom predkladanej novely  je odstránenie diskriminácie fyzickej osoby, ktorá poberá príspevok na opatrovanie, opatruje fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím a súčasne poberá starobný dôchodok, predčasný starobný dôchodok, invalidný dôchodok, výsluhový dôchodok, alebo invalidný výsluhový dôchodok. Zabráni sa tak nezmyselnému kráteniu tohto príspevku, na základe ktorého osobe  ktorá opatruje a poberá dôchodok sa dôchodok valorizuje a nastáva  situácia, že o túto čiastku prichádza.

Návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Alojza Přidala, Júliusa Brocku a Jozefa Mikuša na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 309/2009 Z. z. o podpore obnoviteľných zdrojov energie a vysoko účinnej kombinovanej výroby a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (tlač 1682).

Cieľom predkladanej novely zákona je odstrániť nedostatky existujúcej právnej úpravy a stanoviť maximálnu výšku sankcie za nesplnenie povinností § 4 odseku 2. Taktiež dáva inšpekcii povinnosť riešiť takéto neplnenie povinností ako správny delikt riešený Slovenskou obchodnou inšpekciou. Novela zákona má rovnako za cieľ zvýšiť právnu istotu a posilniť ochranu práv výrobcov elektriny.

Návrh poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Jozefa Mikloška na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky
č. 149/1995 Z. z. o posunkovej reči nepočujúcich osôb (tlač 1683).

Novela o.i. zdôrazňuje, že osvojenie si orálnej reči nepočujúcim dieťaťom nesmie byť považované za základnú podmienku integrácie nepočujúcich do komunity počujúcich.

Návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Pavla Abrhana a Martina Fronca na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 150/2013 Z. z. o Štátnom fonde rozvoja bývania a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (tlač 1687).

Predkladaný návrh zákona má za cieľ zvýšiť atraktivitu a sociálne možnosti pedagógov, odborných zamestnancov a vysokoškolských učiteľov a to tým, že im pomôže v živote s najnákladnejšou položkou a to bývaním. V čl. I zákonodarca rozširuje okruh osôb, ktoré môžu požiadať fond na podporu bývania o pôžičku na „kúpu bytu“ s dlhšou lehotou splácania a výhodnejším úrokom. Ďalej  sa zavádza, aby v rámci štátnej pomoci bolo možné si zo strany učiteľov prenajať byt od „štátu“ reprezentovaného napríklad obcou a to s pomerne nižšími nákladmi aké sú ponúkané na komerčnom trhu.

Návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Pavla Abrhana a Mariána Radošovského na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 126/2015 Z. z. o knižniciach a o zmene a doplnení zákona č. 206/2009 Z. z. o múzeách a galériách a o ochrane predmetov kultúrnej hodnoty a o zmene zákona Slovenskej národnej rady č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších predpisov (tlač 1688).

Predkladaný návrh zákona má za cieľ primäť zriaďovateľov knižníc k tomu, aby zamestnávali v knižniciach na prvom mieste zamestnancov, ktorí sú na takúto činnosť kvalifikovaní. Návrhom sa obmedzia politické nominácie na riadiacich funkciách v slovenských knižniciach, keďže do popredia sa kladie vzdelanie a odborné skúsenosti pred stranícku nomináciu.

Návrh skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vydanie ústavného zákona o ochrane starobných dôchodkov (tlač 1740).

Uvedený návrh ústavného zákona opozičných poslancov (za KDH spolupredkladateľom je Július Brocka) sa predkladá s cieľom zabezpečiť ústavnú ochranu dôchodkov a dôchodkového systém, zabezpečiť stabilitu tohto systém na dlhé obdobie a posilniť istotu budúcich dôchodcov v to, že ich dôchodok bude nedotknuteľný a ústavne chránený a bude tak tvoriť spoľahlivý príjem sporiteľovi v starobe a jeho pozostalým pre prípad jeho smrti. Ústavne sa zakotvuje nedotknuteľnosť vlastníckych práv dôchodkových úspor vytvorených sporiteľmi v tomto systéme a nezrušiteľnosť dôchodkového sporenia. V záujme postupného zvyšovania dôchodkov sa ústavne garantuje postupné zvyšovanie príspevkov na osobné dôchodkové účty sporiteľov v súlade s možnosťami hospodárstva tak, aby od roku 2017, kedy začne byť účinný tento zákon, sa postupne tempom ¼ % ročne zvýši príspevok na osobné účty sporiteľov, minimálne na 6 %. Ústavne sa zakotvuje stanovenie veku odchodu do dôchodku vo väzbe na vývoj strednej dĺžky dožitia.

Návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Jána Hudackého, Jána Figeľa a Pavla Zajaca na vydanie zákona o ochrane subdodávateľov pri verejnom obstarávaní, o zavedení elektronickej fakturácie vo verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (tlač 1744).

Navrhuje sa  o.i. zaviesť povinnú elektronickú fakturáciu pre všetky platby, ktoré sa týkajú plnenia zákazky, ktorá bola predmetom verejného obstarávania. Zároveň sa navrhuje, aby sa kópia elektronickej faktúry zasielala i obstarávateľovi a úspešnému uchádzačovi, a to aj ak úspešný uchádzač nie je prijímateľom tovaru alebo služby, ktorej, či ktorého sa týka elektronická faktúra. Vytvorí sa tým tlak na platenie splatných fakturovaných súm.

Návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Pavla Zajaca, Jána Figeľa a Pavla Hrušovského na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 171/2005 Z. z. o hazardných hrách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (tlač 1745).

Navrhovaná novela zákona sa vracia k princípu, podľa ktorého sa môže obec rozhodnúť regulovať prevádzkovanie hazardných hier i z vlastného podnetu. Túto možnosť obce už mali v znení zákona pred jeho novelizáciou, v roku 2013. Predložená novela zachováva možnosť iniciovať takéto rozhodnutie obce i zo strany obyvateľov obce, a to vtedy, ak sa najmenej 10 percent oprávnených voličov obce petíciou sťažuje, že sa v súvislosti s hraním hazardných hier narúša verejný poriadok. V takom prípade je obec povinná rokovať o návrhu všeobecne záväzného nariadenie.

Novela taktiež ruší výnimku, že vo vzdialenosti do 200 metrov od školy, školských zariadení, zariadení sociálnych služieb pre deti a mládež a ubytovní mládeže, je možné prevádzkovať herne.

Návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Pavla Abrhana a Alojza Hlinu na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 147/2001 Z. z. o reklame a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (tlač 1746).

Predkladaný návrh zákona má za cieľ posilniť ochranu detí a mládeže, ako aj osôb, ktoré trpia alkoholickou závislosťou a to tak, že vymedzuje okruh 500 metrov v okolí škôl, školských zariadení, ubytovní mládeže, zariadení sociálnych služieb a zdravotníckych zariadení, kde sa na reklamných stavbách (tzv. bilboardy) nesmie umiestňovať reklama alkoholických nápojov.

Návrh poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Pavla Hrušovského na vydanie zákona o lobingu a o zmene a doplnení zákona č. 575/2001 Z. z. o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy v znení neskorších predpisov (tlač 1747).

Predložený návrh zákona zavádza do slovenského právneho poriadku pojem lobing, stanovuje podmienky za akých sa môže uskutočniť a zároveň určuje práva a povinnosti lobistov a verejných funkcionárov. Zároveň stanovuje sankcie za porušenie príslušných ustanovení.

Návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Jána Figeľa a Pavla Abrhana na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 5/2004 Z. z. o službách zamestnanosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia niektoré zákony (tlač 1751).

Novelou sa navrhuje vytvoriť nový legislatívny rámec na podporu zamestnávateľov na vytvorenie nových pracovných miest v okresoch s minimálnou mierou evidovanej nezamestnanosti vyššou alebo rovnakou ako je 18% v kalendárnom roku, ktorý predchádza kalendárnemu roku, v ktorom sa príspevok poskytuje.

Zamestnávateľ bude môcť požiadať o príspevok až po splnení nasledovných kritérií:

– nebol právoplatne odsúdený za trestný čin korupcie a za trestný čin, ktorého skutková podstata súvisí s podnikaním,

–  nebol naňho vyhlásený konkurz, nie je v reštrukturalizácii, nie je v likvidácii

– nebolo proti nemu zastavené konkurzné konanie pre nedostatok majetku alebo zrušený konkurz pre nedostatok majetku,

–  nemá evidované nedoplatky poistného na zdravotné poistenie, sociálne poistenie a príspevkov na starobné dôchodkové sporenie, ktoré sa vymáhajú výkonom rozhodnutia,

– musí mať sídlo v okresne s minimálnou mierou evidovanej nezamestnanosti vyššou alebo rovnakou ako je 18% v kalendárnom roku, najmenej jeden rok pred podaním písomnej žiadosti o príspevok.

Návrh poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Ivana Uhliarika na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 147/2001 Z. z. o reklame a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (tlač 1754).

Navrhuje vypustiť z platného zákona ustanovenie, že informácia o konkrétnom tabakovom výrobku určená pre spotrebiteľa, umiestnená v predajni tabakových výrobkov, ktorá musí obsahovať upozornenie o škodlivosti fajčenia a musí byť umiestnená tak, aby oslovovala najmä návštevníkov predajne, sa nepovažuje za reklamu tabakových výrobkov. Vypustením takéhoto ustanovenia sa takáto informácia bude považovať za reklamu tabakových výrobkov.

Návrh poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Ivana Uhliarika na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (tlač 1755).

Povinnosť odviesť daň vyberanú zrážkou správcovi dane najneskôr do pätnásteho dňa každého mesiaca za predchádzajúci kalendárny mesiac je zbytočnou byrokratickou a administratívnou záťažou pre pracovníkov v zdravotníctve, ktorí sa okrem povinného sústavného vzdelávania musia neustále oboznamovať s modernými a inovatívnymi liečebnými metódami. K nepeňažnému plneniu dochádza v súvislosti s účasťou na odbornom podujatí. Cieľom návrhu novely zákona je znížiť administratívnu záťaž a umožniť odviesť daň vyberanú zrážkou do  pätnásteho dňa každého mesiaca za predchádzajúci kalendárny mesiac ale do konca kalendárneho mesiaca po uplynutí kalendárneho štvrťroka. Zároveň sa zvyšuje úhrnná suma nepeňažného plnenia, z ktorej nevyplýva povinnosť odviesť daň vyberanú zrážkou podľa § 43 ods. 17 za príslušný kalendárny štvrťrok z 10 na 25 eur. Taktiež návrh novely zákona podporuje konanie vzdelávacích a odborných akcií pre pracovníkov v zdravotníctve na území Slovenskej republiky, pretože navrhuje, aby sa úhrnná suma nepeňažného plnenia, z ktorej nevyplýva povinnosť odviesť daň vyberanú zrážkou podľa § 43 ods. 17 za príslušný kalendárny štvrťrok zvýšila na 100 eur za kalendárny štvrťrok, ak nepeňažné plnenie podľa § 43 ods. 17 bolo poskytnuté na území Slovenskej republiky.

Návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Alojza Hlinu a Pavla Abrhana na vydanie zákona, ktorým sa mení zákon č. 135/1961 Zb. o pozemných komunikáciách (cestný zákon) v znení neskorších predpisov (tlač 1774).

Predkladanou novelou cestného zákona sa zohľadňuje predovšetkým dlhodobo neudržateľnú prax súvisiaca s umiestňovaním reklamných stavieb v oblasti križovatiek a súčasne ustanovuje nový zákaz umiestňovať reklamné stavbytak, aby bránili vodičovi v akomkoľvek rozsahu a akýmkoľvek spôsobom vo výhľade na národnú kultúrnu pamiatkualebo na národný park.

Návrh poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Alojza Hlinu na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Slovenskej národnej rady č. 323/1992  Zb. o notároch a notárskej činnosti (Notársky poriadok) v znení neskorších predpisov (tlač 1775).

Súčasný spôsob odmeňovania notára ako súdneho komisára je vrcholne nespravodlivý a nekorektný voči občanom – dedičom – nakoľko pre dedičstve do 663 800 eur sa určuje odmena vždy konkrétnym percentom, ale už pri majetku nad 663 800 eur sa suma nad 663 800 eur vôbec nezohľadňuje.

Návrh zmeny zákona predovšetkým zavádza nový systém odmeňovania notára ako súdneho komisára a to pevne určenými odmenami.

Návrh poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Alojza Hlinu na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 417/2013 Z. z. o pomoci v hmotnej núdzi a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (tlač 1776).

Navrhovaná novela zavádza novú právnu úpravu v tom zmysle, že dávka v hmotnej núdzi (v peňažnej forme) sa znižuje o sumu 61,60 eura za každého plnoletého člena domácnosti, ktorý spácha tri priestupky podľa osobitného predpisua za ktoré v zmysle právoplatných a vykonateľných rozhodnutí (podľa osobitného predpisu)  nezaplatil pokutu a to na dobu 6 mesiacov odo dňa nadobudnutia právoplatnosti a vykonateľnosti posledného z týchto rozhodnutí. Dávka v hmotnej núdzi podľa § 10 ods. 2 sa taktiež znižuje o sumu 61,60 eura za každého plnoletého člena domácnosti, ktorý spácha trestný čin podľa Trestného zákona a to na dobu 12 mesiacov od dňa nadobudnutia právoplatnosti a vykonateľnosti príslušného rozsudku v trestnom konaní.

- Reklama -