Nagy (Most-Híd): Doriešili sme zahraničných neplatičov za naše diaľnice

0
József Nagy, europoslanec (Most-Híd) (Autor: SITA)

Poslanci Európskeho parlamentu dnes prijali novelu smernice o elektronickom mýte, ktoré iniciovalo slovenské ministerstvo dopravy.

„Novelizácia umožní vymáhanie mýta aj od zahraničných neplatičov cez európske pravidlá. Doteraz sme mohli vymáhať pokuty len za sedem cestných deliktov, napríklad za nenosenie prilby na motorke, rýchlu jazdu či telefonovanie v aute. Prijatý návrh to už umožní aj v prípade nezaplateného poplatku za elektronické mýto. Chýbajúce diaľničné známky má identifikovať kamerový systém“– priblížil europoslanec József Nagy (Most-Híd).

Právne dôsledky budú závisieť od vnútroštátnych právnych predpisov krajiny, v ktorej sa cestný poplatok nezaplatil. 

„Európske zákony doteraz neumožnili cezhraničné pokutovanie pri automatickom výbere cestných poplatkov. Chýbal právny základ na výmenu údajov o evidencii vozidiel medzi členskými štátmi, bez čoho vymáhanie nezaplateného mýta bolo nemožné“ – dodal Nagy.  

Pokutovanie vodičov zahraničných osobných áut podľa ministra dopravy Arpáda Érseka (Most-Híd) nebolo možné nie len na Slovensku, ale všade tam, kde sa mýto platí nálepkami na určené obdobie, napríklad v Rakúsku, Maďarsku, Bulharsku či  Rumunsku. V krajinách, kde sa mýto vyberá na úsekoch diaľnic fyzicky, tento problém nevznikal. „Bola to naša iniciatíva, lebo Slovensko prichádzalo o peniaze, veď naše diaľnice používali zadarmo a pokutu zaplatili len v prípade, že sme ich fyzicky prichytili. Teraz už budeme mať právny nárok pokuty vymáhať v celej EÚ“ – dodal minister.

Zdroj: József Nagy

- Reklama -