NR SR: Spoločné zasadnutie Komisie pre technologický rozvoj a inovácie a Komisia pre dopravu, výstavbu a cestovný ruch na tému elektromobilita

0
Prázdna rokovacia sála NR SR (Autor: TASR)

Zúčastnilo sa na ňom približne 50 členov komisií a pozvaných hostí. Stretnutie bolo rozdelené na tri bloky: elektromobilita doteraz, elektromobilita po predĺžení dotačného programu a verejná diskusia. Hosťami stretnutie boli Norbert Kurilla, štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR, Ladislava Cengelová, riaditeľka kancelárie štátneho tajomníka Ministerstva dopravy a výstavby SR, Andrea Farkašová, generálna riaditeľka Sekcia stratégie Ministerstva hospodárstva SR, František Suchý z Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, Peter Ševce, riaditeľ Slovenskej asociácie pre elektromobilitu (SEVA) a Juraj Sinay, prezident Zväzu automobilového priemyslu SR (ZAP SR). 

Z dotačného programu podpory nákupu elektromobilov využilo príspevok doteraz 462 záujemcov. Z rozpočtu bolo vyčerpaných zhruba 1,85 milióna eur a kúpených 445 vozidiel (z nich 275 elektromobilov a 170 plug-in hybridov). Pretože neboli využité všetky prostriedky, existuje naďalej záujem o predĺženie podpory o jeden rok s cieľom kontinuálnej úspešnej priamej podpory nízkoemisnej dopravy. V súčasnosti je možné garantovať podporu minimálne do polovice budúceho roka. Podľa štátneho tajomníka Norberta Kurillu je potrebná podpora infraštruktúry a nabíjacích staníc. Zásadný vplyv má tiež národná a európska legislatíva (zákona o ochrane ovzdušia). Podľa kvót z Bruselu je cieľom znížiť počet gramov CO2 na km až o 15%do roku 2025, do roku 2030 až o 30%. Na Slovensku sa pripravuje environmentálna stratégia a stratégia rozvoja elektromobility s výhľadom do r. 2050, ktorá zahŕňa cyklodopravu, železničnú dopravu a tiež mestskú hromadnú dopravu. Podľa F. Suchého máme na Slovensku záujem vytvoriť kinetickú platformu na báze technologického riešenia, pritiahnuť investorov a rozpracovať testovaciu dráhu elektromobilov na Slovensku, prípadne v spolupráci s ČR, za cieľom skúšania technológií elektropriemyslu a softvéru.

Podľa ZAP SR je dôležité uvedomiť si, že elektrodoprava nie je bez-emisná doprava. Preto treba myslieť na recykláciu batérií z elektromobilov. Ďalšími možnosťami podpory elektromobility sú napríklad úľavy na daniach alebo iné formy podpory, pretože cena elektromobilov je stále neporovnateľne vyššia oproti cene bežného vozidla. SEVA víta predĺženie podpory o ďalší rok. Pracovná skupina, ktorej sú členmi, prináša nové impulzy a nápady na podporu elektromobility. Medzi ne patrí súbor opatrení, ktorý spočíva v nefinančnej podpore, informačnej reklame, infraštruktúre či vzdelávaní. Ďalej prítomní členovia komisií diskutovali s hosťami o výrobe elektriny, čistej energii, agro-bio energii, o byrokracii pri vybavovaní nabíjacích staníc v mestách, podpore infraštruktúry, energetickej hospodárnosti budov či o legislatívnom podchytení zodpovednosti za autonómiu vozidiel.

- Reklama -