piatok, 29 marca, 2024
6 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom Most-Híd: Výstavba západného obchvatu Prešova úspešne napreduje

Most-Híd: Výstavba západného obchvatu Prešova úspešne napreduje

0
Árpád Érsek (Autor: TASR)

„Presvedčil som sa o tom, že táto stavba ide presne podľa harmonogramu a o dva roky ju prepojíme s nadväzujúcimi úsekmi diaľnice D1 na západe aj juhu. Nemusím tu riešiť žiadne problémy, teším sa, že dodržiavajú plán aj rozpočet, ktorý sa mi pred začatím stavby podarilo znížiť. Všetky stavby, ktoré som na Slovensku rozostaval, idú podľa plánu a táto prešovská diaľnica je toho príkladom,“ povedal pri obhliadke minister A. Érsek.

Momentálne má úsek diaľnice vo výstavbe ukončený archeologický aj pyrotechnický prieskum, takmer hotové sú preložky inžinierskych sietí aj demolačné práce. Tunel Prešov, ktorý bude mať 2,24 km, je vyrazený na 70 percent, pričom sa razí novou rakúskou tunelovacou metódou. Cena výstavby 7,8 kilometrového úseku D1 je 350 miliónov eur a je financovaná z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra. Plánované odovzdanie do užívania motoristom je v júni 2021.

Ministra pri návšteve Prešova informovala Národná diaľničná spoločnosť aj o príprave severného obchvatu mesta rýchlostnou cestou R4. Aktuálne prebieha súťaž na zhotoviteľa stavebných prác I. etapy obchvatu, ktorá ma byť vyhodnotená do leta. Stavať sa môže začať hneď ako bude známy víťaz tendra a úsek by mal byť hotový v roku 2023.

V Prešove sa v posledných rokoch realizuje viacero projektov na zlepšenie dopravnej situácie v meste aj v jeho okolí. S pomocou dopravných eurofondov tu ministerstvo dopravy okrem výstavby diaľnice investovalo ďalšie desiatky miliónov eur. Obyvatelia mesta nedávno začali využívať dve zrekonštruované križovatky: Solivarská a Rusínska – ul. Generála Svobodu a budúci rok k nim pribudne aj križovatka Levočská – Obrancov mieru. Do mestskej hromadnej dopravy pribudli nové moderné trolejbusy. V samotnom Prešovskom kraji sa z eurofondov zároveň zmodernizujú štyri úseky ciest prvej triedy a päť mostov, pričom sedem zrekonštruovaných mostov bolo odovzdaných do prevádzky už v minulom roku. Základný dokument udržateľného rozvoja dopravy, tzv. Masterplan, bol odovzdaný začiatkom roka a rieši dopravnú situáciu s uprednostnením ekologických módov dopravy.

Zdroj: ministerstvo dopravy

 

- Reklama -