Most-Híd: Vyššej konkurencieschopnosti Slovenska môžu pomôcť daňové mantinely

0
Logo strany Most-Híd (Autor: Most-Híd)

Slovensko podľa Ivana Švejnu nutne potrebuje stabilnejšie daňové prostredie. „Fakt, že za posledných desať rokov boli daňové zákony menené vyše  50-krát potvrdzuje, že súčasný daňový systém je nestabilný. Zaťažuje to všetkých, ktorí zmeny musia sledovať,“ upozornil podpredseda Most-Híd.

„Navrhujeme ústavný zákon, ktorý by bol obdobný ako zákon o dlhovej brzde, ktorý považujeme v novodobej histórii Slovenska za jeden z najlepších. Aj v tomto zákone sú mantinely, do akej miery sa štát môže zadlžovať. Obdobne by mal byť prijatý ústavný zákon, ktorý by určil, do akej miery môže vláda zvyšovať svojim obyvateľom dane,“  vysvetlil Švejna.

Ako ďalej pokračoval, neustále a neraz aj radikálne zmeny v oblasti daní podnikateľskému prostrediu na Slovensku rozhodne neprospievajú a zároveň znižujú konkurencieschopnosť krajiny: „V rámci zachovania konkurencieschopnosti Slovenska aj v dlhodobom horizonte je súčasťou nášho návrhu aj mechanizmus, ktorý by zabránil, aby sadzba daní presahovala priemer sadzieb platných v členských krajinách Európskej únie.“

Ivan Švejna konkretizoval, že ústavný zákon by sa mohol týkať DPH, dane z príjmu fyzických osôb, dane z príjmu právnických osôb, spotrebnej dane na elektrinu, uhlie, zemný plyn a spotrebnej dane z minerálnych olejov. „V prípade, že by sadzba niektorej z týchto daní presiahla priemernú sadzbu členských krajín Európskej únie, vláda by bola na základe ústavného zákona povinná takúto daň automaticky znížiť minimálne na úroveň priemeru EÚ,“ objasnil.

Ivan Švejna je presvedčený, že ani pravica, ani ľavica už nemá záujem zvyšovať dane a tým pádom súčasné daňové sadzby by mohli byť naprieč celým politickým spektrom považované za maximálne. „Samozrejme, vecou ďalšej diskusie je potom dohoda, ktorých konkrétnych daní by sa to týkalo. V každom prípade však platí, že prijatie nami navrhovaného ústavného zákona má obrovské výhody:  mali by sme tu atraktívnejšie a kvalitnejšie podnikateľské prostredie, krajina by sa stala konkurencieschopnejšou a v neposlednom rade by  platilo, že každá vláda by bola nútená hľadať rezervy vo výdavkovej časti rozpočtu a v efektívnejšom výbere už exitujúcich daní – a to, by samozrejme, pozitívne pocítil každý občan,“ povedal Ivan Švejna k návrhu, ktorý strana Most-Híd zahrnula aj do svojho programu Občianska vízia. „Stabilné daňové prostredie je pre nás jednou z hlavných priorít,“ uzavrel.

- Reklama -