streda, 24 apríla, 2024
6.2 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom Most-Híd: Viac vlakov, príprava nových ciest, aj najúspešnejšie čerpanie eurofondov

Most-Híd: Viac vlakov, príprava nových ciest, aj najúspešnejšie čerpanie eurofondov

0
Most-Híd (Autor: Most-Híd)

„Stále máme čo zlepšovať, ale myslím si, že po dvoch rokoch vo funkcii sa môžem s kľudným svedomím pozrieť ľudom do očí a povedať im, čo všetko sme spravili a čo nás ešte čaká,“ povedal minister dopravy a výstavby SR Arpád Érsek. Medzi najväčšie problémy, ktoré musel minister riešiť, boli problémy s výstavbou na tuneli Čebrať, chýbajúce stavebné povolenia na D4R7, alebo chýbajúca EIA na obchvate Prešova. Takisto bolo treba venovať pozornosť kritickým úsekom na cestách prvej triedy, výstavbe nových obchvatov alebo situácii na železnici, kde je treba dobehnúť zanedbané investície z minulosti.

„Darí sa nám posúvať veci dopredu. Za dva roky môjho pôsobenia v rezorte vyhlásime súťaže na rôzne stupne projektovej dokumentácie na viac ako 200 kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest,“ zdôraznil minister. Zároveň vyzdvihol, že sa podarilo pridať nové vlakové spojenia nielen do okolia Bratislavy, ale aj na východné Slovensko. Súčasne sa postupne obnovuje aj vozňový park ZSSK.  V tomto aj nasledujúcom roku navyše rastie dotácia pre ŽSR.

„Veľa z týchto úspechov sa nám podarilo dosiahnuť aj vďaka tomu, že veľmi efektívne čerpáme európske peniaze,“ povedal minister. Operačný program Integrovaná infraštruktúra je najúspešnejším operačným programom na Slovensku a len za posledné dva roky sa čerpanie zvýšilo o takmer miliardu eur.

Zároveň sa potvrdilo, že ministerstvo dopravy je schopné efektívne propagovať Slovensko na zahraničných trhoch a počas posledných dvoch rokoch dosahujeme rekordné čísla v návštevnosti Slovenska.

Ministerstvo okrem toho presadilo niekoľko zmien v legislatíve. Znižovali sa pokuty za STK, nemenila sa výška spoplatnenia diaľnic a rýchlostných ciest, intenzívne sa pracuje na príprave nového stavebného zákona, ktorý by mal byť hotový a predložený do medzirezortného pripomienkového konania na jeseň tohto roku.

Zdroj: Ministerstvo dopravy a výstavby SR

- Reklama -