Most-Híd: Školstvo musí byť prioritou pre novú vládu

0
MOST-HÍD (Autor: MOST-HÍD)

Rezortu školstva počas funkčného obdobia vlády Smeru chýbala stabilná a systémová koncepcia jeho rozvoja. Preto slabé a rozporuplné výsledky v tomto rezorte odborníčku strany Most-Híd Máriu Prékop vôbec neprekvapujú. „Vzdelanie by malo byť strategickým odvetvím. S tým by mali byť aj spojené výdavky štátu, čo žiaľ dnes vôbec nevidno,“ vyhlásila Mária Prékop. Preto novú vládu, ktorá vzíde po marcových parlamentných voľbách, čaká náročná úloha.

Strana Most-Híd podľa poslanca PSK a mesta Prešov Petra Krajňáka považuje za dôležité  znižovanie byrokracie učiteľov a znižovanie ich administratívnej záťaže. „Taktiež v blízkej budúcnosti je potrebné aj zásadné riešenie platového ohodnotenia mladých začínajúcich učiteľov,“ uviedol Peter Krajňák. Na strane žiakov je podľa neho potrebné posilniť  vzdelávanie žiakov, ktorí povinnú školskú dochádzku ukončili na základnej škole a nemajú žiadne vzdelanie, ktoré by im umožňovalo zapojiť sa do pracovného pomeru. „Posilnenie odborného vzdelávania považujeme za dôležitý faktor, ktorý musí vychádzať z potrieb trhu práce reflektujúc priemyselné zameranie výroby v jednotlivých regiónoch,“ doplnil Peter Krajňák.

Nemenej dôležitý bod pre stranu Most-Híd je aj posilnenie vzdelávania žiakov z prostredia národnostných menšín. „Zabezpečenie vzdelávania žiakov v materinskom jazyku pre príslušníkov všetkých 13 menšín je našou dlhoročnou prioritou, ktorej sa doposiaľ nevenovala väčšia pozornosť,“ povedal poslanec Most-Híd Árpád Érsek. Pripomenul pritom úspech strany v parlamente, keď sa jej podarilo oddialiť zrušenie málotriedok v tomto školskom roku. „Obce a školy sa tak majú možnosť pripraviť a vytvoriť alternatívne riešenia, ktoré umožnia žiakom vzdelávanie v ich materinskom jazyku,“ dodal na záver Árpád Érsek.

- Reklama -