Most-Híd: Obnovené vlakové spojenie do Rajky sa teší záujmu verejnosti

0
Most-Híd (Autor: Most-Híd)

„Po mesiaci fungovania môžem s radosťou konštatovať, že to bolo správne rozhodnutie. Ľudia chcú cestovať vlakom a nie tráviť svoj drahocenný čas napríklad v dopravných zápchach. Preto budeme naďalej podporovať ekologickejšiu železnicu a jej možnosti, ktoré nám prináša,“ povedal Arpád Érsek, minister dopravy a výstavby SR.

Prvých 10 vlakov v oboch smeroch premáva cez Rusovce, na spojnici bratislavskej Petržalky a maďarského Györu od 10. decembra 2017. Nasadené sú v čase dopravnej špičky, aby pokryli najväčšiu intenzitu a predpokladaný záujem o tento druh dopravy. Ich vyťaženie dnes predstavuje takmer tri štvrtiny svojej kapacity, pričom najsilnejšie pondelky a piatky do Bratislavy výrazne prekračujú túto hodnotu.

Vlakové spojenie je zároveň súčasťou Integrovaného dopravného systému Bratislavského kraja. Cestujúci na území Slovenska môžu využívať jeho výhody aj v rámci prestupu na linky MHD, čo prináša ďalšie zatraktívnenie tohto druhu dopravy.

Obnovené vlakové spojenie je výsledkom spoločných rokovaní ministerstva dopravy s maďarskou stranou. Dôvodom bola rastúca mobilita medzi Rajkou, Rusovcami a Bratislavou. Vlakové výkony na slovenskej strane sú poskytované na základe Zmluvy o dopravných službách vo verejnom záujme, prihraničnú dopravu na maďarskej strane zabezpečuje maďarsko-rakúska spoločnosť GySEV.
Práve dohoda oboch strán umožňuje na tejto trati využiť aj relačné zľavy pre medzištátnu dopravu, čo je pozitívnym signálom pre cestujúcich. 

- Reklama -