Most-Híd: Mladí Rómovia sa stretnú na Kongrese v Bratislave

0
Most-Híd (Autor: Most-Híd)

„Ľudia majú deň Rómov často spojený len so zábavou. Dôvodom, prečo si Medzinárodný deň Rómov pripomíname 8. apríla je pritom prvý medzinárodný kongres Rómov, ktorý sa konal v roku 1971 blízko Londýna. Na tomto kongrese sa Rómovia sami identifikovali, zjednotili sa na spoločných symboloch a poslali do sveta odkaz, že s Rómami treba počítať. My sme sa týmto odkazom inšpirovali a práve preto sme ako platformu na zjednotenie a vyjadrenie vízií mladých Rómov zvolili Kongres.“  upresnil myšlienku za kongresom Ábel Ravasz.

Na kongrese sa zúčastní viac ako 40 mladých Rómov z celého Slovenska. Veľká časť z nich sú štipendisti Rómskeho vzdelávacieho fondu, dôraz pri výbere delegátov bol kladený na geografické zastúpenie. Kongres je rozdelený na jednotlivé komisie, ktoré budú formulovať stanoviská a vízie Rómov v oblasti vzdelania, kultúry a športu, zdravia, zamestnanosti, ale aj bezpečnosti. Kongres vyvrcholí zasadnutím valného zhromaždenia, na ktorom by okrem stanovísk komisií mal byť prijatý všeobecný odkaz mladých Rómov verejnosti.

„Na Slovensku sú Rómovia často vytláčaní na okraj spoločnosti. Väčšina ľudí má Rómov spojených s negatívnymi vlastnosťami a stereotypmi. Takýto spoločenský tlak Rómom nijako nepomáha ani ich nijako nemotivuje, skôr naopak, takýto tlak tlačí Rómov stále nižšie, ničí sebavedomie, ničí ľudskú identitu. Politici, ale aj ľudia všeobecne majú tendenciu rozprávať o Rómoch ako o spoluobčanoch, nemajú ostych hovoriť o riešeniach „rómskej otázky“ bez toho, aby život Rómov poznali, bez toho aby boli s Rómami v priamom kontakte, bez toho, aby Rómov vypočuli. Od tohto kongresu si sľubujeme, že to bude práve mladý Rómsky hlas, ktorý vysloví predstavu o tom, ako si život a svoju zodpovednosť v tejto krajine Rómovia predstavujú.“ povedal Ravasz.

Kongres mladých Rómov bude prebiehať dva dni 5. a 6. apríla v priestoroch Univerzitnej knižnice v Bratislave. Generálna riaditeľka Univerzitnej knižnice v Bratislave Ing. Silvia Stasselova ponúkla úradu priestory knižnice na celé dva dni v rámci medzirezortnej spolupráce a podpory aktívneho občianstva.

- Reklama -