štvrtok, 25 apríla, 2024
4 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom Most-Híd: Ministerstvo dopravy odmieta špekulácie o výstavbe v starom koryte Dunaja

Most-Híd: Ministerstvo dopravy odmieta špekulácie o výstavbe v starom koryte Dunaja

0
Árpád Érsek (Autor: MOST-HÍD)

„Žiadnu výstavbu vodných diel v starom koryte Dunaja neplánujeme. Už len fakt, že ide o medzinárodnú vodnú cestu, nám nedovoľuje jednostranne konať a plánovať na tomto hraničnom úseku Dunaja akékoľvek zásahy. Preto nerozumiem šíreniu vyjadrení z posledných dní, že pripravujeme technické projekty na výstavbu,“ uviedol minister dopravy a výstavby SR Arpád Érsek.

Predmetom štúdie bol návrh rozmiestnenia čo možno najmenšieho počtu plavebných stupňov v úseku rkm 1851 – 1811 starého koryta Dunaja, ktoré by zabezpečovali vzdutie hladiny požadované pre parametre veľkej plavby pri bežných prietokoch a prevádzke VE Gabčíkovo pri splnení všetkých environmentálnych požiadaviek pre danú oblasť a vytvorenie máp hĺbok na základe hydrodynamického modelovania. Štúdia zároveň nadväzuje na predchádzajúcu štúdiu rovnakého charakteru z roku 2015.

Ministerstvo dopravy sa preto ostro ohradzuje voči skresleným informáciám, že ide o plán na ďalšiu výstavbu vodných diel na Dunaji.

Hraničný úsek Dunaja patrí do pôsobnosti a kompetencií Splnomocnencov vlád pre výstavbu a prevádzku Sústavy vodných diel Gabčíkovo – Nagymaros. Na úrovni splnomocnencov sa doteraz nerokovalo a nerokuje vo veci prehrádzok v starom koryte Dunaja. 

- Reklama -