piatok, 29 marca, 2024
6 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom Most-Híd: Druhý august patrí pietnej spomienke na obete rómskeho holokaustu

Most-Híd: Druhý august patrí pietnej spomienke na obete rómskeho holokaustu

0
Logo strany Most-Híd (Autor: Most-Híd)

„Každý jeden vyhasnutý život v koncentračných táboroch je príbehom nesmierneho utrpenia, za ktorým je konkrétne meno. Len na Slovensku si nacistické vyhladzovacie tábory vyžiadali vyše 21-tisíc obetí. Mrzí ma, že aj v dnešnej dobe sa na Slovensku nájdu ľudia, ktorí sa snažia ospravedlniť neospravedlniteľné, prípadne o zľahčovanie týchto udalostí a neopodstatnenú glorifikáciu Slovenskej republiky z rokov 1939 až 1945, ktorá svojich občanov do vyhladzovacích táborov posielala. Takýto ľudia dnes sedia aj v našom parlamente. Oto dôležitejšie je si tieto udalosti stále pripomínať a baviť sa o nich aj s našimi deťmi.“ hovorí splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ábel Ravasz.

Splnomocnenec pri príležitosti pietnej spomienky na smutné udalosti spred 75tich rokov navštívil Banskú Bystricu, kde na pamätník rómskeho holokaustu položil veniec, ako symbolickú spomienku na všetky obete nielen rómskeho holokaustu na Slovensku.

Podľa Ravasza si však treba pripomínať aj to, že sa mnohí Rómovia na Slovensku zapojili do protifašistického odboja a po potlačení SNP boli súčasťou partizánskeho hnutia, alebo partizánom pomáhali napríklad so zásobovaním. „Mnohí z nich položili za svoje presvedčenie to najcennejšie – život. Ani na týchto ľudí by sme nemali zabúdať,“ vysvetľuje.

Rómsky holokaust si môžete pripomenúť aj Vy. Pri príležitosti Pamätného dňa rómskeho holokaustu Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity už tretíkrát pripravil pamätnú sviečku, ktorú môžete symbolicky zapáliť prostredníctvom svojich profilových fotiek na sociálnych sieťach. „Ak chcete vyjadriť súcit s obeťami rómskeho holokaustu, stačí, ak si dnes dočasne zmeníte svoju profilovú fotku práve za túto sviečku,“ ozrejmil. „Čas letí a pomaly od nás odchádzajú poslední z tých, ktorí na vlastnej koži prežili útrapy vojnových čias. Je dôležité, aby ľudia nezabudli, čo priniesla druhá svetová vojna, koľko smútku spôsobila ľudská nenávisť. Je len na nás, aby sme urobili všetko preto, aby sa akákoľvek forma rasizmu a xenofóbie už nikdy neopakovala,“ dodal

Tohtoročnú sviečku pripravil bratislavský grafik Otto Banyák. V grafickom prevedení sviečky ponecháva jej symboliku. Dominujú tmavé farby a nočná obloha ako memento temných udalostí. Premietnutie trojuholníka do plameňa symbolizuje, že napriek smutnému charakteru udalosti nemáme upadať do letargie, ale z takýchto historických udalostí máme čerpať silu, ktorú potrebujeme pri našom úsilí podobné zlyhanie ľudskosti nedopustiť.

Symbolická sviečka je dostupná v troch formátoch na stránke splnomocnenca a tiež na splnomocnencovom facebooku.

Zdroj: splnomocnenec pre rómske komunity

 

- Reklama -