Moravčík (KDH): Vláda chystá megakšeft: predraženie za 1000 CT-čiek

0
Miloš Moravčík, podpredseda KDH (Autor: SITA)

Ide o PPP obchvat Bratislavy, pri ktorom hrozí predraženie o miliardu až o miliardu štyristo miliónov eur. Vyplýva to z analýzy, ktorú zverejnil inštitút INEKO. Najhoršie na tom je, že nielenže môžeme prísť o vyše miliardu eur, ale obchvat nakoniec ani neodvráti dopravný kolaps v Bratislave. Jednoducho povedané, vyzerá to tak, že niekto sa poriadne nabalí a ostatní ľudia zostanú trčať v zápchach.

Cieľom ministerstva dopravy totiž evidentne nebolo riešiť zápchy na vjazde do Bratislavy či v meste. Ak by takýto cieľ ministerstvo malo, tak by na začiatku spravilo analýzu toho, čo treba zlepšiť. To sa však nestalo. Ministerstvo nezabezpečilo ani smerový dopravný prieskum ani nepočkalo na výsledky prieskumov v rámci územného generelu dopravy. Vo finále sa tak vybuduje superdrahý obchvat pre malú časť áut, ktoré Bratislavu obchádzajú a ostatní šoféri sa budú naďalej tlačiť v zápchach v meste. Peniaze však budú nenávratne stratené a budú ich splácať ešte aj naše deti, keďže ide o zmluvu na 30 rokov.

Vďaka zlepšeniu výberu daní pritom vznikol priestor na to, aby sa obchvat postavil štandardným spôsobom zo štátneho rozpočtu. Bratislava by sa tak odbremenila nielen od okolo prechádzajúcich kamiónov, ale mohli by sa vyriešiť aj zápchy v meste. Ušetrená miliarda by sa dala použiť napríklad na zatraktívnenie hromadnej dopravy, skrátenie čakania na zastávkach, zrýchlenie električiek a zvýšenie pohodlia pri cestovaní. Za ušetrenú miliardu by sa totiž mohol postaviť nielen obchvat, ale aj nové záchytné parkoviská, nové električkové trate, mohli by sa kúpiť nové električky, trolejbusy a autobusy. To by pomohlo dostať viac ľudí do MHD a odbremenilo by to preplnené cesty v hlavnom meste. Peniaze by zostali aj na zlepšenie dopravných problémov, ktoré trápia vodičov v iných častiach Slovenska.

Ak by súčasná vláda robila pre bežných ľudí a nielen pre svojich vyvolených, tak by v prvom rade obmedzila predražené nákupy a korupciu s nimi spojenú. Peniaze, ktoré sa strácajú, totiž pochádzajú z vysokých daní a odvodov, ktoré ničia pracovné miesta po celej krajine. Ak by to tak nebolo, tak by desiatky tisíc ľudí zostali pracovať doma, v regióne odkiaľ pochádzajú a nemuseli by sa každý deň tlačiť v bratislavských zápchach alebo prežívať nekonečné cesty v MHD.

Hlava ministerky zdravotníctva padla kvôli pokusu o miliónové predraženie na CT. Uvidíme ako premiér Robert Fico naloží s hlavou ministra dopravy Jána Počiatka pri pokuse o miliardové predraženie. Na miskách váh sú na jednej strane obrovské záujmy vyvolených, na druhej strane životná úroveň nás všetkých ostatných.

- Reklama -