Moravčík (KDH): Podvod s DPH za 158 miliónov eur

0
Miloš Moravčík, podpredseda KDH (Autor: SITA)
Od začiatku tohto roku mala byť znížená DPH o 235 miliónov eur, respektíve mala klesnúť jej sadzba z 20% na 19%. Tak to stálo v zákone, ktorý zanechala predchádzajúca vláda. Súčasná ľavicová vláda však zákon zmenila tak, aby DPH neklesla. Ľudia tak už 9 mesiacov platia v obchodoch viac ako mali. Dnes sa to ľavičiari pokúsili vyžehliť znížením DPH aspoň na niektoré potraviny. Neznížili však DPH o 235 miliónov eur, ale len o 77 miliónov, čo znamená podvod na ľuďoch za 158 miliónov eur. V skutočnosti to môže byť kvôli nárastu spotreby ešte horšie.

Vývoj sadzby DPH bol pritom vskutku zaujímavý:

  • Zvýšenie DPH z 19% na 20% bolo daňou za grécke deficity, ktoré narobila prvá vláda Roberta Fica. Deficit vtedy vyhnala na rekordných 8 percent HDP, čo je trojnásobok tohtoročného očakávania. Vinu za dočasne zvýšenú sadzbu DPH teda nesie ľavica a jej nezodpovedné rozhadzovanie štátnych peňazí.

  • Keď bol Robert Fico následne v roku 2011 v opozícii, tak navrhoval spolu s Kažimíromznížiť DPH naspäť na 19%. Zvolávali kvôli tomu mimoriadnu schôdzu a považovali to za tak urgentné, že mala klesnúť nie ku koncu ale k polovici kalendárneho roku. Keď sa dostali do vlády, tak to už nepovažovali ani za naliehavé ani za dobrý nápad.

  • Ľavicová vláda nielenže finančne ťažila zo zvýšenej sadzby DPH posledné 3 roky, ale dokonca jej zabránila klesnúť naspäť na 19%, čo jej má priniesť tento rok 235 miliónov eur.Toto číslo zverejnilo samotné ministerstvo financií v júni 2014. Znamená to, že vláda tento rok získa na DPH na úkor ľudí o 235 miliónov eur viac ako mala.

  • Návrh potravín so zníženou DPH bol utajovaný až do chvíle schvaľovania preto, aby sa nezistilo, čo podstatné tam chýba. Vrchol arogancie moci bolo to, že k návrhu sa nemohla vyjadriť ani odborná verejnosť ani bežní ľudia. Výsledkom je, že tam ľudia nenájdu ani zeleninu ani ovocie ani mnoho iných potravín, ktoré často nakupujú.

Na záver by som rád zdôraznil akí majstri populizmu sú ľavičiari. DPH mala klesnúť od začiatku tohto roku o 235 miliónov eur, klesne nakoniec až od budúceho a to len o 77 miliónov. Vláde tak zostane veľký balík peňazí na to, aby si mohla kupovať voličov inými opatreniami. A to, že v konečnom dôsledku bude aj voličom Smeru chýbať v peňaženke zopár eur, to si takmer nikto z nich ani nevšimne.

Ak vás blog zaujal, podporiť ho môžete kliknutím na „hlasuj“ na vybrali.sme.sk. Ďakujem.

Ak by vás zaujímala celá naša tlačová beseda k návrhu na zníženie DPH, tak si ju môžete pozrieť tu:

 

Zdroj: http://www.ta3.com/clanok/1070090/kdh-vlada-smeru-parazitovala-na-zvysenej-dph.html

- Reklama -