Moravčík (KDH): Minister financií by mal vyčísliť škody, ktoré spôsobilo zlyhanie Finančnej správy

0
Miloš Moravčík, podpredseda KDH (Autor: SITA)

Minister financií, ktorý je politicky zodpovedný za Finančnú správu, by mal výšku škôd vyčísliť a informovať o tom verejnosť.

Podpredseda KDH Miloš Moravčík upozorňuje, že kvôli zlyhaniu Finančnej správy vznikajú dodatočné náklady Sociálnej poisťovni aj zdravotným poisťovniam. „Sociálna poisťovňa bude musieť rozposielať opakovane desiatky až stovky tisíc oznámení o výške odvodov, vzniknú jej pritom vysoké výdavky na poštové služby. Dodatočné náklady na rozposielanie zásielok vzniknú aj pri posielaní opravených ročných zúčtovaní zdravotných odvodov. Sociálnej aj zdravotným poisťovniam vznikajú nové náklady na mzdy a odmeny, pretože množstvo ľudí sa musí venovať hľadaniu chýb namiesto bežnej práce. Čas a peniaze tiež bude stáť riešenie už zaplatených nesprávne vypočítaných odvodových povinností,“ sumarizuje Moravčík.

Podľa poslanca NR SR a člena finančného výboru Pavla Zajaca je vyčíslenie vzniknutej škody dôležitá vec. „Sme zvedaví, že koľko táto vážna chyba bude stáť a kto to zaplatí. Minister financií včera povedal, že nemá záujem nič zatajovať. Tak nech čo najskôr vyčísli výšku škody. Ak sa zlyhaním Finančnej správy seriózne zaoberá, tak by už mal vedieť aspoň odhadnúť, o koľko peňazí sa kvôli nej zvýšia náklady štátu. Ak tak neurobí, budem sa ho na to pýtať na najbližšom rokovaní finančného výboru.“

KDH vyzýva ministra financií, aby vyčíslil výšku škody, ktoré spôsobilo vážne pochybenie Finančnej správy. Škody vzniknú nielen kvôli dodatočným nákladom, ale aj kvôli oneskorenému zaplateniu sociálnych odvodov.

- Reklama -