Miškov (SKOK!): Slovensko ovláda pár jednotlivcov, pomôže len dekoncentrácia moci

0
Juraj Miškov, predseda strany SKOK! (Autor: SITA)

Podľa predsedu strany SKOK! Juraja Miškova väčšinu zásadných rozhodnutí na Slovensku ovláda niekoľko jednotlivcov a skupín, ktorí majú zásadný vplyv na väčšinu politických strán bez rozdielu.

„Niekoľko najvplyvnejších jednotlivcov a skupín drží v rukách väčšinu zásadných rozhodnutí v našej krajine. Nie všetci politici sú len bábkami v ich rukách, ale je veľa takých. Je to celý systém, v ktorom sa bežný poctivý občan či podnikateľ nemá šancu uplatniť. Systém, ktorý u nás vznikol, už pomaly ohrozuje demokratické zriadenie, vznikla obrovská priepasť medzi občanmi a zopár najvplyvnejšími jednotlivcami, ktorí držia v rukách moc,” hovorí Miškov.

Záujmové skupiny si podľa Miškova rozdelili krajinu a ovládajú všetky zásadné rozhodnutia tak v politike, ako aj v jednotlivých sektoroch, ako je zdravotníctvo, stavebníctvo, eurofondy, ale aj šport či komunálna politika.

„Ak má Slovensko napredovať, ak sa majú zatvoriť nožnice medzi skupinkou najvplyvnejších a ľuďmi, treba tento systém rozbiť. A to sa dá dosiahnuť len systémovou a silnou dekoncentráciou moci. To bude jednou z priorít programu strany SKOK!,” povedal Juraj Miškov.

Dekoncentrácia moci podľa Miškova znamená brať moc centrálnym úradom a politikom a buď nezmyselné kompetencie rušiť, alebo ich aspoň presúvať na čo najnižšie úrovne rozhodovania, čo najbližšie k ľuďom. „Decentralizácia rozhodovania je základom úspechu aj vo firmách, a je základným princípom občianskej demokracie. Ak sa rozhodovanie, vrátane kompetencií a zdrojov decentralizuje, je pre oligarchov oveľa ťažšie ovládnuť ho,” zdôraznil Miškov.

Súčasťou zmeny systému a dekoncentrácie musí byť podľa strany SKOK! okrem decentralizácie moci aj zmena volebného systému, odluka financovania politických strán od štátu, odpolitizovanie štátu a nový zákon o štátnej službe, zavedenie hmotnej zodpovednosti politikov a úradníkov za zlé rozhodnutia, decentralizácia financií čo najbližšie k občanom, posilnenie prvkov priamej demokracie, a ďalšie opatrenia. SKOK! ich predstaví v septembri v samostatnej kapitole svojho volebného programu.

„Nie je možné žiť spokojný život v krajine, kde normálny šikovný človek, ktorý nemá známosti, je takmer bez šance len preto, lebo pár rodín a papalášov drží kľúče od miešačky,” zdôraznil Miškov.

- Reklama -