Miškov (SKOK!): Rád sa stretnem s biskupmi, otvoríme tému odluky cirkví od štátu

0
Juraj Miškov, predseda strany SKOK! (Autor: SITA)

„Veľmi rád využijem príležitosť stretnúť sa s biskupmi katolíckej cirkvi a diskutovať s nimi o dôležitých celospoločenských témach. Myslím, že je toho veľa, čo naozaj treba otvoriť: najmä téma odluky cirkví od štátu, razantný postoj cirkví ku korupcii a kauzám vlády, či aktuálna téma migrácie a utečencov,“ povedal predseda strany SKOK! Juraj Miškov v reakcii na stanovisko Konferencie biskupov Slovenska, že pred parlamentnými voľbami chce diskutovať s politickými stranami.

Podľa strany SKOK! je Slovenská republika zvrchovaný a právny štát, ktorý sa podľa svojej ústavy neviaže na žiadnu ideológiu, ani náboženstvo. Cirkev by preto podľa predstaviteľov strany SKOK! žiadnym spôsobom nemala zasahovať do politiky a ovplyvňovať politické dianie v krajine. Počas posledného obdobia to však niekoľkokrát urobila – napríklad spoluorganizovala februárové referendum o zákaze registrovaných partnerstiev, a podieľa sa aj na organizácii septembrového pochodu za zákaz interrupcií, ktorý sa bude konať v Bratislave.

Miškov je presvedčený, že ak sa chcú vysokí predstavitelia cirkevného kléru stretávať s politikmi, v prvom rade by mali ísť príkladom a nevyhýbať sa diskusii o problémoch, ktoré skutočne trápia občanov. „Cirkev sa dnes zapája do kampane za zákaz interrupcií, čo je opäť len téma vyvolávajúca vášne a prekrývajúca to, čo občanov skutočne trápi. Zákaz interrupcií nie je fungujúce riešenie, a cirkev by mala otvorene diskutovať aj o iných problémoch: korupcia, vlastné škandály, nenaplnené istoty a životná úroveň na Slovensku,“ podčiarkol Miškov.

SKOK! (Slovenská občianska koalícia) je stranou, ktorá v politike presadzuje občiansky princíp. SKOK! preto ako jediná strana vyzvala občanov, aby sa nezúčastnili februárového referenda a venoval tomu aj kampaň (pod názvom „Zostať doma nie je hriech). 

- Reklama -