Ministerstvo zdravotníctva zjednodušuje pravidlá pracovnej zdravotnej služby

0
Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (Autor: SITA)

Hlavnou zmenou v povinnostiach zamestnávateľov pri ochrane zdravia zamestnancov pri práci je, že zamestnávatelia nebudú musieť zabezpečiť pre svojich zamestnancov zaradených do prvej a druhej kategórie pracovnú zdravotnú službu trvalým zmluvným vzťahom tak, ako to bolo doteraz. Touto zmenou sa zníži finančné zaťaženie zamestnávateľov.

„Zdravotné riziko sa v tomto prípade bude na pracovisku posudzovať jednorazovo. Hodnotenie zdravotného rizika môže vypracovať  lekár s určenou špecializáciou, verejný zdravotník  alebo tím pracovnej zdravotnej služby. V prípade, že na pracovisku dôjde k zmenám v pracovných rizikách, bude potrebné opätovné posúdenie odborne spôsobilou osobou,“ vysvetľuje navrhované zmeny minister zdravotníctva Tomáš Drucker.

Ruší sa vykonávanie činnosti pracovnej zdravotnej služby bezpečnostným technikom, autorizovaným bezpečnostným technikom alebo bezpečnostnotechnickou službou pre zamestnancov, ktorí vykonávajú práce zaradené do prvej alebo druhej kategórie. Dôvodom je, že uvedené kategórie nemajú dostatočné odborné vzdelanie na vykonávanie identifikácie a posudzovania zdravotných rizík pri práci v súvislosti so zdravím, teda s prevenciou chorôb z povolania a ochorení súvisiacich s prácou.

Zmeny sú súčasťou návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa Zákon č. 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Navrhovaná legislatíva vstupuje do medzirezortného pripomienkového konania, rokovať bude o nej ešte vláda a parlament. Ak sa navrhovaná legislatíva schváli, zmeny by mali začať platiť v druhej polovici tohto roka.

- Reklama -