Ministerstvo zdravotníctva: Slovensku sa podarilo získať európskeho „vedeckého Oscara“

0
Ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská (Autor: TASR)

„Ministerstvo zdravotníctva vníma dôležitosť a potrebu  dlhodobej stratégie rozvoja biomedicínskeho aplikovaného výskumu v SR a preto projekt vznikol aj s multiexpertnou podporou významného slovenského vedca Pavla Čekana, PhD. a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky,“uviedla ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská.

Cieľom grantu je aplikácia výsledkov základného výskumu do biomedicínskej praxe. Projekt zahŕňa komerčnú stratégiu, spôsob naplnenia regulačných podmienok, marketingovú stratégiu a predaj, cenovú analýzu a ekonomický potenciál produktu. V projekte sa kladie dôraz na diagnostiku rakoviny prostaty stanovením zmien v zložení sacharidov (glykánov) na povrchu prostatického špecifického antigénu (PSA). V súčasnosti sa na diagnostiku ochorenia používa najmä stanovenie množstva PSA v krvi, tá je však dosť nepresná. Analýza konkurencie ukazuje, že slovenské riešenie môže poskytnúť signifikantne lepšie parametre diagnostiky s výraznou cenovou výhodou, a tým pádom aj uplatnenie v klinickej praxi v celosvetovom rozsahu.

Vedci Ján Tkáč a Ing. Tomáš Bertók, PhD., ktorí už založili aj start-up firmu Glycanostics, predpokladajú, že príprava tzv. diagnostických kitov sa bude realizovať v dvoch formách – klinické testy pre onkologické pracoviská, nemocnice, atď. a domáce testy pre verejnosť. Výsledky tejto vedecko-výskumnej činnosti by mohli byť uvedené na trh v roku 2021.

- Reklama -