Ministerstvo zdravotníctva: Pokračujeme v obnove prístrojovej techniky – ďalšie nové CT, tento raz v Nových Zámkoch

0
Ilustračná foto (Autor: pixabay.com)

Vysoká kvalita, efektívne nákupy

Nová vysoko kvalitná prístrojová technika ide do nemocníc a za rozumnú cenu. Parametre, ktoré rezort nastavil v roku 2016 vďaka centrálnemu obstarávaniu a elektronickým aukciám dali stop predraženým nákupom. Nový CT prístroj bol dnes slávnostne uvedený do prevádzky aj vo Fakultnej nemocnici Nové Zámky. Ide o ďalší z moderných prístrojov, ktoré ministerstvo zdravotníctva obstaralo z celkového počtu 13 CT pre 11 slovenských nemocníc, pričom vďaka obstarávaniu a elektronickej aukcii sme ušetrili celkovo približne 15 miliónov eur v porovnaní s českými cenami, ktoré nemocnice môžu investovať do ďalších oblastí, kde ich pacienti či zdravotníci najviac potrebujú.

„Centrálne obstarávanie prostredníctvom elektronických aukcií, ktoré sme uviedli do života v roku 2016, prinieslo jednoznačné výsledky. Okrem výrazného šetrenia finančných prostriedkov zlepšujeme aj kvalitu zdravotnej starostlivosti,“ uviedla ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská.

„Podľa zistení Inštitútu zdravotnej politiky, napríklad v Česku za prístroj so slabšími parametrami a kratším pozáručným servisom, zaplatili o 20% viac,“ povedal Michal Štofko, riaditeľ Odboru stratégie Inštitútu zdravotnej politiky MZ SR. Vďaka centrálnemu obstarávaniu je vysúťažená cena 1,2 mil. eur s DPH.

Rádiologické oddelenie v novozámockej nemocnici bude môcť pacientom poskytovať výrazne kvalitnejšie a rýchlejšie služby. „Nový CT prístroj na jednu otáčku lampy dokáže urobiť 256 vrstiev vyšetreného orgánu, rádovo ide o zlomky sekúnd. Je to obrovský benefit pre našich pacientov,“ hovorí primár rádiologického oddelenia MUDr. Tibor Firický.

„Očakávame výrazné zlepšenie kvality a rýchlosti vyšetrení, najmä u kriticky chorých pacientov. Nepochybne sa nám podarí docieliť zvýšenie počtu vyšetrení a skrátenie čakacej doby na CT vyšetrenie u niektorých ochorení,“ dodáva ekonomická riaditeľka FNsP Nové Zámky Ľubica Bartošová.

Nemocnica zabezpečuje komplexnú zdravotnú starostlivosť nielen pre takmer 160 000 obyvateľov okresu, ale aj pre spádovú oblasť okresov Šaľa, Komárno a Levice.

- Reklama -