Ministerstvo zdravotníctva: Pacienti budú mať k dispozícii viac moderných liekov

0
Lekárnička a lieky (ilustračná foto) (Autor: TASR)

Doteraz sa mohli pacienti dostať k moderným inovatívnym liekom tak, že požiadali zdravotnú poisťovňu o takzvanú výnimku, a potom čakali na rozhodnutie poisťovne, ktorá nie je povinná hradiť nekategorizované lieky. Tomu bude pri väčšine moderných liekov koniec a pre pacientov budú dostupné z verejného zdravotného poistenia.

Dostupná moderná liečba

Parlament schválil významnú novelu zákona z dielne ministerstva zdravotníctva, ktorá má pacientovi priniesť dostupnosť modernej inovatívnej liečby – prístupnú okamžite, bez čakania. Novela prináša viacero zmien, čím sa dostávame na úroveň najpokrokovejších legislatív. Umožňuje variabilitu v úhradách s cieľom získania najúčinnejších liekov, hoci sú drahšie. Znižovanie cien prostredníctvom zliav od farma firiem nám umožní, že pacienti dostanú viac moderných a lepšie účinných liekov, čiže za viac zdravia z verejných zdrojov zaplatíme rovnaké peniaze. „Pre pacientov je to veľmi dobrá správa. Novými pravidlami sa do systému dostanú moderné inovatívne lieky a pacienti sa k nim dostanú ihneď potom, ako im ich predpíše lekár,“ povedal minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Pacient nič navyše platiť nebude, moderné lieky bude mať dostupné z verejného zdravotného poistenia.

Žiadny podiel lekára na úhrade

Ministerstvo zdravotníctva nebude požadovať spoluúčasť od poskytovateľov. Ak lekár predpíše liek na výnimku, ktorý neprešiel kategorizáciou iba z dôvodu nákladovej efektívnosti, inými slovami, že liek je účinný na liečbu danej diagnózy, ale nesplnil ekonomické kritéria na vstup do kategorizačného zoznamu, v takom prípade neplatí lekár vôbec nič.
 
 
Päťpercentnú účasť by mal poskytovateľ platiť len v tom prípade, ak by predpísal na výnimku liek, ktorý nie je určený na liečbu diagnózy pacienta. Teda taký liek, o ktorom by neexistovali z hľadiska klinických štúdií či indikačných kritérií dôkazy o tom, že by mal tomu konkrétnemu pacientovi pomôcť na jeho konkrétnu diagnózu. Ministerstvo zdravotníctva chce týmto krokom zabrániť špekulatívnemu predpisovaniu drahých liekov na výnimku, ktoré nemajú dôkazy o tom, že pomôžu pacientovi s tou ktorou diagnózou.

Limit spoluúčasti sa rozširuje na viaceré skupiny ľudí, okrem liekov sa bude vzťahovať aj na zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny

S cieľom pomôcť najzraniteľnejším skupinám občanov ministerstvo zdravotníctva upravilo legislatívu týkajúcu sa tzv. ochranného limitu na doplatky. Od januára 2018 sa ochranný limit bude týkať nielen liekov, ale aj zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín. U invalidných dôchodcov a držiteľov preukazu ZŤP hranica, od ktorej zdravotné poisťovne vracajú peniaze za doplatky, klesne z aktuálnych 25 na 12 eur, čím táto skupina ľudí môže výrazne ušetriť. Ochranný limit sa bude vzťahovať na všetky zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny, ktorých úhradu čiastočne hradí poisťovňa. Tak, ako pri liekoch, sa do limitu bude započítavať doplatok za ich najlacnejšiu verziu na trhu (najlacnejšiu alternatívu). Pacientovi sa budú doplatky vracať z najvýhodnejšieho ochranného limitu. Ľudia pre to, aby získali peniaze, nebudú musieť tak ako doteraz spraviť nič. Zdravotné poisťovne ich vrátia automaticky.
 
Viacerým dôchodcom a ťažko zdravotne postihnutým vracajú poisťovne peniaze za lieky od roku 2011. Každý kvartál im pošlú naspäť doplatky, ktoré presiahnu ochranný limit. Ten je u starobných dôchodcov v súčasnosti 25 eur, po novom to má byť 30 eur. „Limit sa okrem toho po novom rozšíri aj na ľudí, ktorí sú poberateľmi predčasného dôchodku a nevznikol im nárok na starobný dôchodok. Ochranný limit tak bude môcť využiť väčšia skupina ľudí ako doteraz,“ vysvetlil minister zdravotníctva Tomáš Drucker.
 
U detí je limit vo výške 8 eur, vzrastie na desať eur. Nulový aj naďalej ostane u zdravotne ťažko postihnutých detí.
- Reklama -