Ministerstvo zdravotníctva: Dôchodcovia, ťažko zdravotne postihnutí a deti budú za lieky doplácať o desiatky miliónov eur menej

0
Viliam Čislák, Minister zdravotníctva SR (Autor: SITA)

Od októbra 2015 sa pre súčasný okruh poistencov docieli zníženie ochranného limitu na 25 eur za kalendárny štvrťrok, rozšíri sa okruh poistencov, na ktorých sa ochranný limit vzťahuje. Ide  o deti do  6 rokov, kde je limit spoluúčasti 8 eur za kalendárny štvrťrok a  ťažko zdravotne postihnuté deti mladšie ako 6 rokov  – 0 eur.

Ďalšou dôležitou zmenou je aj zníženie limitu spoluúčasti. Tento krok ochráni pred vysokými doplatkami za lieky občanov s najnižšími príjmami. Na základe toho zaplatia na doplatkoch za lieky výrazne  menej ako doteraz. Od októbra 2015 starobní dôchodcovia, invalidní dôchodcovia a držitelia preukazu  ťažko zdravotne postihnutých nebudú platiť za lieky viac ako 100 eur ročne. Doterajší štvrťročný limit sa u starobných dôchodcov znižuje zo súčasných 45 eur na 25 eur, u invalidných dôchodcov a držiteľov preukazu ŤZP je pokles zo súčasných 30 eur na 25 eur.

Spôsob, ako sa doplatky dostanú k pacientom, sa nemení. Občania nemusia  kontaktovať zdravotné poisťovne, tie  im automaticky vrátia peniaze do 90-tich dní od skončenia kvartálu.  Pre MZ SR je sociálne únosná lieková politika prioritou a vďaka zmenám, ktoré sa v tejto oblasti zaviedli od apríla 2012, pacienti pocítili pokles doplatkov za mnohé lieky.

- Reklama -