Ministerstvo zahraničných vecí: Štátny tajomník I. Korčok s britskými partnermi o Brexite

0
Ilustračné foto: Štátna vlajka SR a štátna vlajka ČR (Autor: SITA)

Hlavnou témou stretnutia bol proces Brexitu. Britskí partneri informovali o priebehu schvaľovania príslušnej legislatívy, ktorá umožní predsedníčke vlády Spojeného kráľovstva Therese Mayovej notifikovať záujem krajiny o vystúpenie z EÚ. Predpokladá sa, že k tomuto kroku dôjde v priebehu marca. V krátkom čase po notifikácii príjmu lídri členských štátov európskej dvadsaťsedmičky usmernenia o tom, ako postupovať v rokovaniach so Spojeným kráľovstvom. Tie následne v mene EÚ povedie tím pod vedením bývalého eurokomisára Michela Barniera.

I. Korčok skonštatoval, že je v záujme Spojeného kráľovstva aj EÚ dospieť k vyváženej dohode o vystúpení krajiny z Únie. „Z pohľadu Slovenskej republiky je kľúčovým cieľom zabezpečiť status slovenských občanov, ktorí v súčasnosti žijú a pracujú v Spojenom kráľovstve“, zdôraznil štátny tajomník. V tejto súvislosti privítal pozíciu Spojeného kráľovstva, ktoré ústami predsedníčky vlády deklarovalo pripravenosť garantovať status občanov EÚ nachádzajúcich sa v krajine, a to na recipročnej báze. I. Korčok zároveň vyzdvihol potrebu zachovať aj po vystúpení Spojeného kráľovstva úzku ekonomickú spoluprácu a vysokú intenzitu vzájomného obchodu s EÚ. „Obchod a investície na linke Spojené kráľovstvo-členské štáty EÚ budú pre nás dôležitým aspektom budúcich vzťahov, keďže pre Slovenskú republiky predstavujú významný hospodársky prínos“, pripomenul štátny tajomník intenzitu vzájomných hospodárskych vzťahov medzi oboma krajinami.

Partneri sa zhodli, že aj po vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ existuje mnoho oblastí pre ďalší rozvoj vzájomnej spolupráce. Potenciál vidia nielen v hospodárskej oblasti, ale aj v zahraničnej a bezpečnostnej politike, obrane, vnútornej bezpečnosti či vede a výskume.

    - Reklama -