Ministerstvo zahraničných vecí: Kontajnerové ubytovanie na pomoc utečencom v Slovinsku

0
Utečenecký tábor v Calais (Autor: SITA)

Poskytnutá pomoc je jednou z foriem podpory pre štáty ležiace na takzvanej západobalkánskej migračnej trase. MZVaEZ SR a Ministerstvo vnútra SR operatívne zabezpečili dodávku  kompaktnej ubytovacej jednotky tvorenej tuctom ubytovacích kontajnerov a tromi sanitárnymi kontajnerovými bunkami v celkovej hodnote 127 440 eur. 

Veľvyslankyňa Slovinskej republiky v SR poďakovala v mene slovinskej vlády za pomoc, ktorú si Slovinsko veľmi cení. Pomoc je o to cennejšia, že materiálne a ľudské zdroje Slovinska sú obmedzené. „Sme vďační všetkým, ktorí nám v ťažkých časoch pomáhajú. Sme vďační Slovensku za predošlú pomoc v podobe dvadsiatky policajtov, ktorí spolupracujú so slovinskými, za pomoc v podobe postelí, spacích vakov a diek a dnes aj za pomoc v podobe kontajnerov.”  Vyjadrila nádej, že s pomocou  členských štátov EÚ pri ochrane spoločnej schengenskej hranice bude môcť Slovinsko v prípade potreby počítať aj v budúcnosti.

Slovensko poskytlo túto pomoc v reakcii na žiadosť Slovinskej republiky podanú prostredníctvom spoločného bezpečnostného komunikačného  a informačného systému EÚ (CECIS) a jej prijímateľom je Správa Slovinskej republiky pre civilnú  ochranu a pomoc pri katastrofách.

- Reklama -