Ministerstvo vnútra: Splnomocnencom vlády SR pre Schengen bude Jozef Buček

0
Budova Ministerstva vnútra SR (Autor: muop.bratislava.sk)

Jozef Buček bol v minulosti dve volebné obdobia štátnym tajomníkom Ministerstva vnútra SR a zároveň tiež zastával funkciu splnomocnenca vlády pre oblasť Schengenu (2006 – 2010 a 2012 – 2016).

Slovensko sa stalo súčasťou Schengenu 21. decembra 2007. Vstupom do schengenského priestoru neskončila povinnosť SR a ďalším členským štátom dbať na správne prijímanie schengenského acquis, čo je súbor právnych predpisov tvoriacich základ schengenskej spolupráce. Naopak, členské štáty sú povinné ho naďalej rozvíjať s ohľadom na legislatívny, politický a technický vývoj v tejto oblasti a čo najflexibilnejšie ho prenášať do svojej praxe.

Úlohou splnomocnenca je dohľad nad priebežným plnením úloh

Slovenská republika sa zaviazala trvale plniť záväzky vyplývajúce z jej členstva v schengenskom priestore. Okrem päťročného intervalu schengenských hodnotení zo strany Európskej komisie bol od roku 2013 zavedený aj mechanizmus neohlásených kontrol, čo si vyžaduje permanentnú a najvyššiu úroveň pripravenosti nielen pre účel úspešných hodnotení správneho uplatňovania schengenského acquis, ale aj pre zabezpečenie pripravenosti na skutočné bezpečnostné hrozby, ktorým schengenský priestor v podmienkach Slovenskej republiky môže čeliť. Členstvo v spoločnom schengenskom priestore je založené na udržiavaní vzájomnej dôvery medzi členskými štátmi s dôrazom na plnenie svojich záväzkov a spoločnom podieľaní sa na ochrane tohto priestoru.

Úlohou splnomocnenca vlády je predovšetkým dohľad nad priebežným plnením úloh súvisiacich s uplatňovaním schengenského acquis a koordinácia plnenia opatrení na národnej úrovni pre dosiahnutie maximálnej možnej ochrany schengenského priestoru v podmienkach Slovenskej republiky.

Konečná zodpovednosť a rozhodovacia právomoc dotknutých ministerstiev a ostatných ústredných orgánov štátnej správy zostávajú nedotknuté. Úlohy spojené s odborným, organizačným a administratívno-technickým zabezpečením činnosti splnomocnenca bude plniť Ministerstvo vnútra SR.

- Reklama -