Ministerstvo vnútra: Slovenskí a európski záchranári už dávno nepoznajú hranice

0
Budova Ministerstva vnútra SR (Autor: muop.bratislava.sk)

Policajné, hasičské a záchranárske tímy zo štyroch krajín EÚ sa predstavili v budove Európskej rady v Bruseli na podujatí, ktoré malo demonštrovať európsku solidaritu pri záchrane životov v prípade živelných katastrof či teroristických útokov. Táto iniciatíva sa zrodila v rámci nášho predsedníctva v Rade EÚ.

“Vnímame to ako prejav spolupráce v celej Európe. Záchranárstvo nepozná hranice a keď sa niekde v Európe niečo deje, tak ten, kto má na to nástroje a špeciálne jednotky, okamžite ide pomáhať. My záchranári hranice nepoznáme už roky. Keď ide o záchranu ľudí, vtedy hranice nemôžu mať miesto,” zdôraznil Nejedlý.
Podľa jeho slov slovenskí hasiči sa prišli do Bruselu prezentovať so štandardným vybavením, ktoré je “takmer na svetovej úrovni” a dodal, že Slováci sa v tejto oblasti nemajú za čo hanbiť, skôr naopak, oproti iným európskym kolegom môžu byť hrdí na svoje schopnosti improvizácie. Tie vyplývajú aj z toho, že hasičov na Slovensku je málo a musia ovládať veľa vecí.

Generál Nejedlý ocenil najmä vynikajúce skúsenosti slovenských záchranárov pri boji s povodňami. EÚ im vlani na tento účel pridelila 160 miliónov eur na nákup špeciálneho modulu, ktorý má pomôcť pri znižovaní následkov povodní.
Zároveň dodal, že Európania oceňujú aj naše spôsobilosti pri hasení lesných požiarov, najmä preto, že ide o požiare v neprístupnom teréne. Pripomenul, že vďaka spolupráci so Španielmi, Francúzmi a Talianmi, sme vyvinuli rôzne systémy pri hasení požiarov, ktoré vieme ponúknuť celej Európe. V súčasnosti slovenskí hasiči dokončujú projekt na letecké zasahovanie pri hasení lesných požiarov a pripravujú takzvaný modul prežitia.

“Vďaka financiám z EÚ a získaním nových skúsenosti, chceme tieto ponúknuť ďalším štátom. Tiež očakávame, že oni nás naučia novým veciam, napríklad v oblasti migrácie a terorizmu alebo pri zemetraseniach, kde my našťastie nemáme osobné skúsenosti, ale musíme byť pripravení,” opísal Nejedlý výhody črtajúcej sa spolupráce európskych záchranných a protiteroristických jednotiek.

Slovenskí záchranári majú v Európe dobré meno

Výstavu hasičskej a záchranárskej techniky z Belgicka, Francúzska, Holandska a Slovenska spojenú s demonštráciou záchranársko-evakuačnej akcie francúzskej protiteroristickej jednotky si pozrel aj minister vnútra SR Robert Kaliňák v sprievode eurokomisára pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitrisa Avramopulosa. Robert Kaliňák skonštatoval, že Slovensko v posledných rokoch z vlastných zdrojov, ale aj z európskych peňazí investovalo milióny eur do rozvoja spôsobilostí na zlepšenie ochrany obyvateľov pred rôznymi nástrahami – od prírodných katastrof až po následky teroristických útokov. Vždy keď takéto situácie nastanú, vedú k panike a chaosu a treba byť pripravený reagovať s chladnu hlavou tak na domácej ako aj na širšej európskej úrovni.

“Nedá sa predvídať ako sa situácia bude vyvíjať. Treba predpokladať, že budú útoky na ktoré nebude zasiahnutý štát schopný reagovať v plnej miere. Vtedy musí nastúpiť európska solidarita,” vysvetlil Kaliňák. Spresnil, že ide hlavne o pomoc v podobe prepravy pacientov do nemocníc, poskytnutie základného ošetrenia ale aj odborná pomoc v podobe mobilnej vojenskej nemocnice či poskytnutím odborníkov na rádiologické ochorenia a podobne.

Minister vnútra SR upozornil, že každý európsky štát budoval svoje zásahové jednotky autonómne a nedochádzalo k ich vzájomnému prepájaniu. “Ale spoločné pôsobenie zásahových jednotiek nie je vždy jednoduché. Toto je začiatok spolupráce na tejto úrovni, aby sme boli pripravení na nejaké veľké ohrozenia ak prídu, zachrániť čo najviac životov občanov EÚ a zmierniť a odstrániť aj následky útokov či katastrof.” opísal situáciu Robert Kaliňák.
Podľa jeho slov slovenskí záchranári majú v Európe dobré meno, pozitívne sú vnímané naše spôsobilosti v protipovodňovej ochrane, pri zemetraseniach a tiež v rámci zásahov pri lesných požiaroch. Dodal, že Rada ministrov dnes v tejto súvislosti otvorila aj tému zasahovania pri teroristických útokoch – či sú policajné, hasičské a záchranárske jednotky dostatočne cvičené a vybavené novou technikou.

Slovenský minister vnútra zdôraznil, že platí všeobecný poznatok, že špecializované zásahové jednotky sú málo početné. Na Slovensku má protiteroristická jednotka 130 mužov, pričom však teroristické ohrozenia môžu byť v rozmeroch, na ktoré záchranný štáb nie je stavaný. A sú tu aj ekonomicky neudržateľné náklady na obrovský štáb záchranárov v neustálej pohotovosti. “Práve tu môže európska solidarita výrazne pomôcť, ” dodal na záver Kaliňák.

- Reklama -