Ministerstvo spravodlivosti: Európska komisia pre efektívnu justíciu (CEPEJ) odporúča časové rámce v súdnom konaní

0
Budova ministerstva spravodlivosti (Autor: SITA)

Prehľadnejšie  sledovanie časového úseku, počas ktorého je možné očakávať vyriešenie súdneho prípadu (časových rámcov) umožní nový softvérový nástroj, ktorého skúšobnú prevádzku ministerstvo zavádza na niektorých  okresných súdoch (OS BB, OS GA, OS BA I, OS KE I). Časové rámce v podmienkach slovenskej justície boli stanovené na základe metodiky CEPEJ.

Elektronický nástroj umožňuje sledovať sudcovi v aktuálnom čase, v akom stave sa nachádza konkrétna vec. V prípade blížiaceho sa konca určitej lehoty, upozorní sudcu  na potrebu vykonať príslušný procesný úkon. Sledovanie časových rámcov súdnych konaní tak umožní zistiť hroziaci problém, analyzovať  jeho dôvody a zabezpečiť nápravu.

Dodržiavanie časových rámcov a primeranosť ich nastavenia bude mesačne monitorované prostredníctvom pilotných súdov. 

Zámerom opatrení na pilotných súdoch je, aby  sa nastavil štandard pre dĺžku trvania súdneho konania v bežných veciach a ten sa priebežne sledoval.

CEPEJ (Európska komisia pre efektívnu justíciu) je jednou z medzinárodných organizácií založených Radou Európy v roku 2002, ktorej cieľom je zlepšenie efektívnosti súdnych systémov. Jej hlavnou úlohou je dosiahnuť, aby súdne systémy členských krajín vybavovali prípady bez zbytočných prieťahov a zároveň bola zachovaná kvalita rozhodnutí. Rada disponuje znalosťou súdnych systémov v rámci celej Európy. Týkajú sa zberu a vyhodnocovania kvantitatívnych a kvalitatívnych ukazovateľov v oblasti súdnictva, ktoré na tento účel vyvinula.

- Reklama -