Ministerstvo školstva: Zasadala Rada pre konkurencieschopnosť – časť vesmír a výskum

0
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SK (Autor: minedu.sk)

Výskum, vývoj a inovácie sú jednou z najdôležitejších oblastí európskej politiky, keďže významnou mierou prispievajú k rozvoju spoločnosti. V súčasnosti sú vlády postavené pred výzvy a príležitosti digitálnej transformácie, ktorá bude prioritou aj v ďalšom programovacom období. Verejné orgány v Európe čoraz viac integrujú vesmírne programy do svojich služieb a rozhodovacích procesov. Vesmírne dáta prispievajú výraznou mierou k digitálnym inováciám, tvorbe nových produktov, služieb a novým obchodným modelom, ktoré vedú k hospodárskej transformácii a v konečnom dôsledku k vytváraniu nových pracovným miest.

V tomto ohľade je práve rámcový program EÚ pre výskum a inovácie kľúčový pre podporu európskej konkurencieschopnosti, rastu a zamestnanosti. Vítaný bol preto návrh Európskej komisie, ktorý v súvislosti s novým viacročným finančným rámcom predpokladá zvýšenie rozpočtu na výskum a inovácie. Veľvyslankyňa Vargová vo svojom vstupe zdôraznila, že pre efektívnejšie využitie finančných zdrojov, ktoré ponúka Európska komisia, je potrebné vytvoriť synergiu a harmonizovať pravidlá medzi európskym programom pre výskum a inovácie a štrukturálnymi fondami.

Európska verejnosť, vrátane Slovenska, považuje za kľúčové riešiť vedeckými metódami problémy v oblasti zdravia, prírodných zdrojov, energetiky, klimatických zmien, životného prostredia, bezpečnosti, ale aj demografických zmien. Je preto dôležité, aby nový rámcový program pre výskum a inovácie reagoval flexibilne na budúce megatrendy a spoločenské výzvy.

Rada schválila aj závery o „urýchlení obehu poznatkov v EÚ“ a  „európskom cloude pre otvorenú vedu“. Ministri sa ďalej zhodli na všeobecnom smerovaní návrhu „Nariadenia Rady o výskumnom a vzdelávacom programe Euratom na roky 2019-2020, ktorý dopĺňa program pre výskum a inovácie Horizont 2020“ a vzali na vedomie správu o stave v pripomienkovaní návrhu „Nariadenia Rady o zriadení Európskeho spoločného podniku pre vysokovýkonnú výpočtovú infraštruktúru“.

- Reklama -