Ministerstvo školstva: ZENIT testuje moderné danosti žiakov

0
Vyučovanie na cirkevnej škole (Autor: SITA)

Žiaci budú súťažiť v programovaní, web dizajne, elektronike, strojárstve a tiež v práci na CNC strojoch. Teda v tých oblastiach, ktoré sú dnes na trhu práce mimoriadne atraktívne a pre zamestnávateľov potrebné. Riaditeľ Štátneho inštitútu odborného vzdelávania Michal Bartók v tejto súvislosti zdôrazňuje: „Z aktuálnej analýzy, ktorú sme si dali len nedávno vypracovať vyplýva, že 53,2 % stredoškolákov považuje IT, telekomunikácie a elektrotechniku za najviac perspektívne oblasti, pričom ďalších 15,2 % takto vníma oblasť priemyslu, strojárstvo a energetiku. Teda mladí ľudia vidia perspektívu v oblastiach, v ktorých si aj na tejto súťaži môžu zmerať svoje sily, zručnosti a vedomosti.“ 

Do školských kôl, ktoré predchádzali celoslovenskému, sa zapojilo takmer 1 750 žiakov gymnázií a stredných odborných škôl z celého Slovenska. Tento fakt dokazuje, že tradičný, v poradí už 33. ročník súťaže ZENIT sprevádza veľký záujem žiakov.

V minulom školskom roku sa celoštátna súťaž uskutočnila v Spojenej škole v Prešove. Víťazi v kategórii web dizajn a elektronika úspešne reprezentovali Slovensko na celoeurópskej súťaži zručností mladých EuroSkills vo Švédsku, ktorá sa uskutočnila 2. – 4. decembra 2016. Z Gothenburgu na Slovensko priniesol striebornú medailu Jerguš Lejko z SPŠE Prešov, ktorý bol úspešný v kategórii jednotlivcov v súťaži vo webovom dizajne. Aj to dokazuje vysokú kvalitu našej súťaže a pripravenosť jej absolventov na európske súťaže s rovesníkmi.

Zo spomínanej analýzy tiež vyplýva, že takmer 71 % stredoškolákov za nanajvýš dôležité považuje zodpovednosť, či spoľahlivosť a viac ako 67 % z nich na prvú priečku dáva pracovitosť a usilovnosť. Práve preto aj takéto súťaže vytvárajú ideálny priestor na sebarealizáciu a upevňovanie kľúčových zručností už počas stredoškolského štúdia.

Celoslovenské kolo súťaže ZENIT sa uskutoční v dňoch 7. – 9. februára 2017 v priestoroch Strednej priemyselnej školy na Brzinskej ulici  11 v Novom Meste nad Váhom.

- Reklama -