Ministerstvo školstva: Školské knižnice už poznajú svojho absolútneho víťaza

0
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SK (Autor: minedu.sk)

Školská knižnica zorganizovala podujatie pod názvom Tváre Jozefa Gregora Tajovského vo forme galaprogramu. Na úvod programu zaznela klavírna hudba v podaní žiačky školy. Potom nasledovali jednotlivé príspevky žiakov, ktorí hovorili o študentskom živote Jozefa Gregora Tajovského, jeho láskach, priateľoch, ťažkom učiteľskom povolaní a veľkom národnom cítení. Prezradili aj názvy jeho obľúbených jedál a iné zaujímavosti z jeho súkromného života a fungovania takzvaného Gregorovského salónu. Kvôli autentickosti bolo hovorené slovo žiakov dopĺňané krátkymi videami z jeho života. Program bol doplnený aj o obľúbené Tajovského ľudové piesne, napríklad Na Kráľovej holi, A ja taká čarná, a takisto aj o hymnu Slovenskej republiky v podaní niekoľkých žiakov školy. Záver galaprogramu bol ukončený sabrážou nealkoholického vína a spoločným prípitkom.

Projekt, ktorý sa konal pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, realizovala Slovenská pedagogická knižnica v Bratislave pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc 28. októbra 2019. „Jeho zámerom bolo vytvorenie príležitosti pre všetky školské knižnice, aby si spoločne s celou školskou komunitou a pozvanými hosťami originálnym a zábavným spôsobom pripomenuli dielo a osobnosť nášho popredného prozaika, dramatika, básnika, redaktora, učiteľa, úradníka a politika Jozefa Gregora Tajovského,“ povedala odborná garantka celoslovenského projektu Rozália Cenigová.

Do uvedeného projektu sa mohla zapojiť každá školská knižnica, ktorá zorganizovala podujatie na vyhlásenú tému Inšpirujúci žiaci, tvorivá myseľ: 145. výročie narodenia Jozefa Gregora Tajovského.

Ocenené školské knižnice, ktoré sa umiestnili na prvom až siedmom mieste, získali od organizátora projektu knižné publikácie v celkovej hodnote 2 000 €. Ďalších päť školských knižníc získalo knižné publikácie od partnerov projektu. Každá z ocenených dvanástich školských knižníc získala ešte knižné publikácie, mapy a náučné tabule od hlavného partnera projektu.

Ďalšie informácie týkajúce sa vyhodnotenia tohto projektu sú zverejnené na webovom sídle Slovenskej pedagogickej knižnice www.spgk.sk v časti Aktuality.

Uvedený projekt je súčasťou troch októbrových projektov Slovenskej pedagogickej knižnice zameraných na podporu čítania, do ktorých sa zapojilo 1 534 škôl s celkovým počtom 176 079 účastníkov.

Slovenská pedagogická knižnica:

Mgr. Rozália Cenigová, ústredná metodička pre školské knižnice

tel.: 02/68 20 86 10, e-mail: rozalia.cenigova@spgk.sk

- Reklama -