Ministerstvo školstva: Predseda vlády navštívil ministerstvo školstva

0
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SK (Autor: minedu.sk)

Predseda vlády SR P. Pellegrini vyzdvihol širokú podporu, ktorú sa ministerke školstva, vedy, výskumu a športu SR M. Lubyovej podarilo nájsť v parlamente pre svoj návrh zákona prinášajúci zefektívnenie systému duálneho vzdelávania. Ako uviedol, systém duálneho vzdelávania je veľmi potrebný a u zamestnávateľov cítiť obrovský dopyt po kvalifikovanej pracovnej sile.

Spomenul tiež potrebu ďalšieho zvyšovania kvality nášho školstva, s čím nepochybne úzko súvisí aj zvyšovanie kvality našich učiteľov, ale rovnako aj zvyšovanie atraktivity tohto povolania. V tejto súvislosti predstavil zámer vlády zvyšovať od začiatku školského roka 2019/2020 nástupné platy učiteľov tak, by táto profesia bola zaujímavá pre mladých ľudí.

Ocenil pripravované opatrenia, ktoré školám umožnia zbaviť sa zbytočnej administratívy, aby učiteľ mohol v prvom rade učiť a nie „papierovať“. Deklaroval tiež zámer, že z rozpočtu vlády a z európskych fondov bude vyčlenené značné množstvo financií na zvýšenie kapacít v materských školách, aby mohlo byť neskôr zavedené povinné predškolské vzdelávanie detí. Za rovnako dôležité však považuje pripravované opatrenia v oblasti celoživotného vzdelávania.

„Bez ohľadu na to, v ktorej časti krajiny sa narodíte, máte dostať rovnaké a kvalitné vzdelanie. Aj na základe výsledkov testovania musíme prijať opatrenia, aby sme eliminovali regionálnu rozdielnosť. Nie je potrebné, aby pri základnom a strednom školstve museli rodičia pri zabezpečení kvalitnej výchovy posielať deti do iného mesta, pomaly sa aj presťahovať, aby mali pocit, že dávajú svojmu dieťaťu lepšiu šancu. Budeme musieť kvalitu v jednotlivých regiónoch zlepšovať. Našou prioritou je, že každá škola na Slovensku v budúcnosti musí poskytovať rovnakú kvalitu služieb, aby sa nám školy nedelili na elitné a menej kvalitné a toto je cesta, ktorou sa chce Slovenská republika uberať,“ zdôraznil predseda vlády SR P. Pellegrini.

Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR M. Lubyová pripomenula opatrenia v oblasti vysokého školstva. V parlamente sú aktuálne otvorené dva zákony, ktorých cieľom je zaviesť aj nové, moderné reformy dotýkajúce sa kvality vysokoškolského vzdelávania.

Celoživotné vzdelávanie považuje ministerka M. Lubyová rovnako za veľkú prioritu ministerstva a potvrdila, že rezort pripravuje zásadné zmeny aj v tejto oblasti. V závere sa dotkla problematiky vedy a výskumu ako neoddeliteľnej súčasti rezortu.   

„V tejto súvislosti musím veľmi oceniť spoluprácu s Orgánom auditu Ministerstva financií SR, pretože aj vďaka nej sa nám podarilo naštartovať eurofondové projekty a v krátkom čase by sme mohli spustiť výzvu na dlhodobý strategický výskum,“doplnila ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR M. Lubyová.

 

- Reklama -