Ministerstvo školstva: Noc výskumníkov 2018 aj za účasti štátnej tajomníčky Oľgy Nachtmannovej

0
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SK (Autor: minedu.sk)

Vedci a inovátori predstavili výsledky svojej práce v piatich slovenských mestách – v Bratislave, Žiline, Banskej Bystrici, Košiciach a v Poprade. Organizátorom podujatia je Slovenská organizácia pre výskum a vývojové aktivity, Slovenská akadémia vied, Centrum vedecko-technických informácií SR a portál EurActiv.sk a sekcia vedy a techniky Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.

Štátna tajomníčka Oľga Nachtmannová zodpovedala v interaktívnej diskusii otázky zamerané na aktuálne a budúce postavenie vedy na Slovensku. K téme budúcnosti investovania do vedy a vedeckého výskumu Oľga Nachtmannová informovala o náraste prostriedkov investovaných do vedy, pričom do roku 2020 je cieľom Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR dosiahnuť celkové výdavky na výskum a vývoj na úrovni 1,2 % HDP.

Štátna tajomníčka oboznámila účastníkov podujatia aj o realizovaných zmenách legislatívy, ktoré priniesli lepšie podmienky pre podnikateľský sektor vytvorením možnosti odpočítať výdavky na výskum a vývoj od základu dane vo výške 100 %.

Oľga Nachtmannová neobišla ani problematiku motivácie mladých a v tej súvislosti rezortom školstva pripravovaných systémových zmenách pre zvýhodnenie podmienok na návrat mladých vedcov na Slovensko. Zvýraznila nutnosť pokračovať v popularizácii práce vedcov aj realizáciou podujatí, akým je samotná Noc výskumníkov, ktorá je realizovaná s výraznou podporou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Oľga Nachtmannová upriamila pozornosť návštevníkov podujatia aj na plánovaný Týždeň vedy a techniky, ktorý sa pravidelne uskutočňuje v prvý novembrový týždeň.

- Reklama -