Ministerstvo školstva: Neformálne stretnutie ministrov pre mládež vo Viedni

0
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SK (Autor: minedu.sk)

Témou stretnutia boli aktuálne otázky týkajúce sa mládežníckej politiky, vrátane budúcnosti Stratégie EÚ pre mládež, Cieľov mládeže EÚ formulovaných na Európskej konferencii mládeže v Sofii v apríli 2018, či budúceho vývoja programu Erasmus+, o ktorom sa diskutovalo doobeda.

V súčasnosti prebiehajú diskusie o novom programe Erasmus 2021-2027, preto sa diskusia zamerala na skúsenosti s implementáciou prebiehajúceho programu, na prvky, ktoré by mali ostať zachované v kapitole Mládež a otázku dostatočnosti rozpočtu.

Slovenská strana v rámci diskusie ocenila rozšírenie mobility mladých ľudí, ale kriticky vníma, že novej iniciatíve DiscoverEU chýba vzdelávacia dimenzia. Pozitívom sú projekty mládežníckej participácie, ktoré umožnia mladým ľuďom angažovať sa na lokálnej či vyššej úrovni a reagovať na aktuálne výzvy. Taktiež je dôležité zvýšenie rozpočtu na nový program Erasmus 2021-2027, pretože príprava mladých ľudí na život je dôležitá.

Počas pracovného obeda sa ministri zamerali na tému Mládež a politici. Diskutovali o tom, ako posilniť dialóg a participáciu mladých v rámci nového programu Erasmus a Stratégie EÚ pre mládež, ktoré sa budú navzájom dopĺňať. Práve z tohto dôvodu je nevyhnutné zaviesť novú a vylepšenú formu dialógu medzi mladými ľuďmi a rozhodovateľmi. Ministri sa vyjadrili k otázkam, ako si predstavujú interaktívny, inkluzívny a udržateľný dialóg s mladými ľuďmi, ako by mal vyzerať EÚ dialóg mladých a ako tento dialóg podporí program Erasmus v jeho dostupnosti širšiemu spektru mladých ľudí.

Poobede sa vedúci delegácií spolu s komisárom Tiborom Navracsicsom, členmi Európskeho parlamentu a predstaviteľmi Rady EÚ stretli s účastníkmi paralelne prebiehajúcej Európskej konferencie mládeže, ktorá sa koná v rámci procesu štruktúrovaného dialógu s mládežou na úrovni EÚ.

Každý vedúci delegácie viedol diskusiu s malou skupinou mladých ľudí, počas ktorej mali v zmysle podpory participácie možnosť výmeny názorov o budúcnosti Stratégie EÚ pre mládež. Zamerali sa na otázky možnosti implementácie Cieľov mládeže EÚ, ich uplatnenia v ďalších politických oblastiach a úlohe mládežníckych organizácií a politikov pri presadzovaní týchto cieľov.

- Reklama -