Ministerstvo obrany: Slovensko-maďarská zmiešaná komisia rokovala o aktuálnych otázkach vojenskej spolupráce

0
Ministerstvo obrany SR (Autor: mod.gov.sk)

Témou rokovania boli najmä aktivity oboch krajín v rámci NATO a EÚ, predovšetkým projekt vojenskej mobility, slovenský PESCO projekt nepriamej palebnej podpory, ktorého sa Maďarsko nedávno stalo riadnym členom a maďarský návrh na vytvorenie mnohonárodného divízneho veliteľstva NATO.
 
Obidve strany sa zhodli tiež na význame spoločných cvičení a výcviku a na záujme pokračovať v týchto aktivitách v budúcnosti. Štátny tajomník Ondrejcsák vyzdvihol najmä cvičenia Slovak Shield, alebo Tobruq Legacy. V diskusii sa tiež partneri venovali stavu dohody týkajúcej sa spoločnej ochrany vzdušného priestoru. Štátni tajomníci vyjadrili presvedčenie, že dohoda by mohla byť podpísaná v krátkom čase.
 
Slovensko-maďarská zmiešaná komisia sa stretáva od roku 1999 na pravidelnej báze zvyčajne raz ročne, striedavo v Slovenskej republike a v Maďarsku. Je jednou z dvanástich zmiešaných slovensko-maďarských komisií, ktoré boli vytvorené na základe Zmluvy o dobrom susedstve a priateľskej spolupráci medzi oboma štátmi.

- Reklama -