Ministerstvo obrany: Slovenská republika odovzdala humanitárnu pomoc pre Afganistan

0
Ministerstvo obrany SR (Autor: mod.gov.sk)

„Celý tento projekt je jednoznačne prejavom solidarity, na ktorú je terorizmom sužovaný Afganistan doslova odkázaný. Som preto presvedčený, že humanitárna pomoc je ukážkovým príkladom ako operácie a misie medzinárodného krízového manažmentu priamo pomáhajú obyvateľom v krízových regiónoch. Pretože misie a operácie, v ktorých naši vojaci pôsobia, nie sú len o zabezpečení vojenskej pomoci, ale aj o tej humanitárnej,“povedal minister obrany Peter Gajdoš. Ako ďalej doplnil, v súčasnosti pôsobí v Afganistane v operácii Resolute Support 36 príslušníkov Ozbrojených síl SR.
 
„Nejde o prvú humanitárnu pomoc Slovenskej republiky v krajinách, ktorú takúto pomoc potrebujú. Napríklad, v roku 2016 sme vypravili humanitárny konvoj do Sýrie a v tomto roku do Iraku pre štyri nemocnice,“ povedala riaditeľka Sekcie medzinárodných organizácii, rozvojovej spolupráce a humanitárnej pomoci Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Karla Wursterová. Zároveň ocenila dlhodobú spoluprácu s rezortmi obrany a vnútra a poďakovala profesionálnym vojakom pri poskytovaní humanitárnej pomoci.
 
Ako uviedla ministerka vnútra SR Denisa Saková, Slovenská republika poskytuje každoročne humanitárnu pomoc na základe medzinárodných humanitárnych zásad. „Ide o krajiny, ktoré sú zmietané vojnovými konfliktami, alebo krajiny, ktoré trpia následkom prírodných katastrof,“ doplnila.
 
Ústredie ekumenickej pastoračnej služby v Ozbrojených silách a ozbrojených zboroch SR odovzdalo humanitárnu pomoc pre Afganistan už po 7.-krát. Súčasná humanitárna pomoc obsahuje 295 chlapčenských a 245 dievčenských školských uniforiem. Zároveň ju finančne podporilo aj Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

- Reklama -