Ministerstvo obrany: Najvyšší nárast má zaznamenať rozpočet obrany

0
Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

Zefektívnením využívania zdrojov a zvýšením výdavkov na modernizáciu tak súčasné vedenie rezortu ďalej plní záväzky, ku ktorým sa Slovensko zaviazalo na poslednom samite NATO vo Walese. Kým za bývalého vedenia bolo v roku 2011 na modernizáciu vyčlenených iba niečo viac ako 8 percent, v roku 2013 to už bolo takmer 16 percent a dnes sa nachádzajú výdavky na modernizáciu na úrovni skoro 19-tich percent. Vďaka tomuto navýšeniu sa v rezorte obrany podarilo spustiť najväčšie modernizačné projekty v histórii Ozbrojených síl SR, medzi ktoré patrí napríklad nákup viacúčelových vrtuľníkov Black Hawk alebo lietadiel Spartan. „To, že ideme správnym smerom ocenil na svojej nedávnej návšteve aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Podľa jeho slov nám zvyšovanie našich rozpočtových výdavkov umožňuje lepšie reagovať na bezpečnostnú situáciu, ktorá je dnes oveľa ťažšia,“ uviedol minister obrany Martin Glváč.

Zefektívnenie fungovania zaznamenalo za súčasného vedenia aj Vojenské spravodajstvo. Na rozdiel od minulosti sa sústredí na spravodajskú činnosť a jeho príspevok je vysoko cenený aj medzi partnermi v zahraničí. „Reagovali sme na to, čo si vyžaduje obranyschopnosť a bezpečnosť Slovenskej republiky. Okrem naštartovania najväčších modernizačných projektov a zvýšenia výdavkov na modernizáciu sme preukázateľne znížili náklady na činnosť Vojenského spravodajstva. Zefektívnil sa tým výkon spravodajských činností, zjednodušili sa riadiace a výkonné štruktúry jednotlivých súčastí služby a výrazne sa odstránila duplicita,“ uviedol minister obrany Martin Glváč.

Rozpočtové prostriedky pre rok 2016 budú naďalej využívané na rozvoj a modernizáciu Ozbrojených síl SR, najmä na rozvoj výzbroje a centrálnej logistiky, techniky a špeciálneho materiálu, na budovanie komunikačných a informačných systémov, na nákup dopravných prostriedkov a modernizáciu leteckej techniky.

- Reklama -