Ministerstvo kultúry získalo špeciálne uznanie na kongrese ITAPA 2015

0
Marek Maďarič (Autor: SITA)

Osobitnú sekciu venovanú Digitalizácii kultúrneho dedičstva včera na kongrese ITAPA 2015 otvoril minister kultúry Marek Maďarič. Vo svojom príhovore zhodnotil digitalizačné projekty realizované pod ministerstvom kultúry ako úspešné a veľmi prospešné. Zdôraznil aj ich komplikovanú realizáciu, počnúc právnymi a administratívnymi procesmi cez logistiku až po aplikáciu najmodernejších technológií do odbornej činnosti fondových a pamäťových inštitúcií. Zároveň ocenil odbornú i manuálnu prácu jednotlivých pracovníkov v inštitúciách, ktoré sú nositeľmi jednotlivých národných projektov.

„Za tie 4 roky realizácie rezort kultúry a jeho inštitúcie nadobudli obrovské skúsenosti, veľké know-how. S porovnateľnými štátmi sme získali celosvetový náskok a rovnako smev tejto oblasti žiadaní aj o poradenstvo,“ povedal Marek Maďarič počas príhovoru, pričom dodal, že udržateľnosť digitalizácie kultúrneho dedičstva na Slovensku je nielen podmienkou, ale aj nevyhnutnosťou, ktorá je zahrnutá aj v návrhu štátneho rozpočtu na rok 2016.

Súčasťou programu kongresu bolo aj vyhlásenie výsledkov súťaže Cena ITAPA 2015 o najlepší projekt v oblasti digitalizácie verejnej správy. V kategórii Nové služby získalo Ministerstvo kultúry SR špeciálne uznanie za aktívny prístup, vytrvalé a technicky náročné úsilie pri digitalizácii národného kultúrneho dedičstva.

Ministerstvo kultúry SR realizuje 12 národných a 7 dopytovo-orientovaných projektov. Medzi prijímateľmi národných projektov sú Slovenská národná knižnica s projektom Digitálna knižnica a digitálny archív, Slovenská národná galéria s projektom Digitálna galéria, Múzeum Slovenského národného povstania s projektom Digitálne múzeum, Slovenský filmový ústav s projektom Digitálna audiovízia, Pamiatkový úrad s projektom Digitálny pamiatkový fond, Slovenský ľudový umelecký kolektív s projektom Digitálny fond tradičnej ľudovej kultúry, Národné osvetové centrum s projektmi Centrálna aplikačná infraštruktúra a registratúra, Harmonizácia informačných systémov a Digitalizácia a multimediálne prezentačné produkty Národného osvetového centra,  Univerzitná knižnica s projektmi Centrálny dátový archív, Digitálne pramene – Webharvesting a archivácia e-Born obsahu a Štátna vedecká knižnica v Prešove s projektom Dokumentačno-informačné centrum rómskej kultúry.

- Reklama -