Ministerstvo kultúry: Správa o starostlivosti o tradičnú ľudovú kultúru

0
Budova Ministerstva kultúry SR (Autor: SITA)

V súčasnosti je v Reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska 13 prvkov, pričom v období od začiatku roka 2015 do polovice tohto roka doň pribudli štyri prvky – Horehronský viachlasný spev, Modrotlač, Vajnorský ornament a Tylová paličkovaná čipka Myjavskej pahorkatiny. V celosvetovom zozname má SR k dnešnému dňu zapísané štyri prvky. V sledovanom období od roku 2015 doň pribudli Gajdošská kultúra a Bábkarstvo na Slovensku a v Čechách, čím doplnili už predtým zapísané prvky Fujara – nástroj a jeho hudba a Terchovská muzika. Piatym našim slovenským prvkom zapísaným vo svetovom Reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva by sa mohol stať Horehronský viachlasný spev – jeho nominácia bola podaná v roku 2016, schvaľovanie je na programe na prelome novembra a decembra tohto roku.

V národnom Zozname najlepších spôsobov ochrany nehmotného kultúrneho dedičstva na Slovensku je zapísaný jeden prvok – Škola remesiel ÚĽUV.

Koncepcia starostlivosti o tradičnú ľudovú kultúru do roku 2020, definujúca 22 strategických úloh a cieľov v tejto oblasti, bola vo vláde schválená 7. januára 2015.

Referát styku s médiami MK SR

- Reklama -